BiH predstavlja 14 sportista u Rio de Janeiru na Paraolimpijskim igrama

sport

Ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru održana je na stadionu Marakana.

Dvije sedmice nakon zatvaranja Olimpijskih igara, u Riju su otvorene 15. ljetne Paraolimpijske igre (POI), koje će trajati do 18. septembra. Igre je otvorio predsjednik Brazila Michel Temer.

Bosanskohercegovački tim ukupno broji 24 člana, od kojih je 14 sportista, 12 u sjedećoj odbojci i dvoje u atletici.

Na ceremoniji svečanog otvaranja zastavu BiH je nosila atletičarka Dženita Klico.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, najtrofejnija bh. selekcija, u Riju će jurišati na peto paraolimpijsko odličje. U četiri uzastopna nastupa u finalima, bh. odbojkaši osvojili su zlato u Atini 2004. i Londonu 2012., te srebra u Sydneyju 2000. i Pekingu 2008. godine.

Odbojkaši BiH na paraolimpijskom turniru, koji počinje 9. septembra, igrat će u B-grupi s ekipama Irana, Ukrajine i Kine, dok su u A-grupi Njemačka, Egipat, Brazil i SAD.

Bh. tim takmičenje će započeti utakmicom protiv Ukrajine 10. septembra u 2.30 sati po srednjoevropskom vremenu, dva dana kasnije će u isto vrijeme igrati protiv selekcije Irana, a 14. septembra u 23.30 sati će odmjeriti snage s Kinom. Polufinale je zakazano za 16. a finale za 18. septembar.

Bacačica kugle Dženita Klico nastupit će 10. septembra, dok će u istoj disciplini Dževad Pandžić nastupiti 16. septembra.

Članovi bh. paraolimpijskog tima u Rio de Janeiru:

Sjedeća odbojka: Adnan Kešmer, Mirzet Duran, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Benis Kadrić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Asim Medić, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, selektor Mirza Hrustemović, treneri Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.- Atletika (bacanje kugle): Dževad Pandžić i Dženita Klico.

(fena)