Blizak prijatelj vodećeg Putinovog kritičara pronađen mrtav u Londonu

Uzrok smrti Nikolaia Glushkova još je nepoznat, a policija još nije potvrdila da li je otvorena istraga. Ovaj 68-godišnjak bio je blizak prijatelj Berezovskog, prijatelja ubijenog špijuna Alexandra Litvinenka.

Nikolaia Glushkova pronašla je njegova porodica i prijatelji kasno u ponedjeljak veče, piše The Guardian.

Glushkov je dobio politički azil u Rusiji nakon što je u Rusiji osuđen za prevaru. Krajem 1990-tih radio je za Aeroflot i automobilsku kompaniju Berezovskog LogoVAZ. Nakon razlaza Berezovskog sa Putinom i bjega u Ujedinjeno Kraljevstvo (UK),on je osuđen za pranje para i prevaru. U zatvoru je proveo pet godina i izašao je 2004.

Posljednjih godina Glushkov je živio u Londonu, gdje je dobio politički azil.

On je 2011. donio dokaze u sudskom procesu koji je Berezovsky vodio protiv svog poznatog zemljaka Romana Abramovicha (Abramoviča), koji je i dalje u dobrim odnosima sa Kremljom.

Berezovsky je optužio Abramovicha da ga je prevario za 5 milijardi dolara i tvrdio da su bili partneri u naftnoj kompaniji 1990-tih Sibneft. Sudkinja Gloster je odbacila tvrdnje i opisala Berezovskyog kao “namjerno nečasnog.”

Glushkov je bio duboko nezadovoljan presudom pa je pokrenuo formalnu žalbu. U međuvremenu je Berezovsky nestao iz javnog života. U martu 2013. Berezovsky je pronađen obješen u domu svoje bivše žene u Berkširu. Policija je saopštila da vjeruju da je riječ o samoubistvu. Njegov prijatelj je međutim saopštio da nije siguran u to, a u bilješci mrtvozornika uzrok smrti je ostavljen otvoren.

Britanski The Guardian podsjeća da je Glushkov za ovaj medij rekao da je izuzetno skeptičan da u to da se Berezovsky sam objesio u kupatilu.

– Ja sam siguran da je Boris ubijen. Imam značajno drugačije informacije od onoga što je objavljeno u medijima. Boris je zadavljen. Ili se se sam zadavio ili je mu je neko pomgao. Ali ne vjerujem da je to bilo samoubistvo – rekao je tada danas već pokojni Glushkov.