Bob Dylan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

bob-dilan

Švedska akademija je odlučila da je legendarni američki muzičar Bob Dylan dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu, te mu je nagrada dodeljena za “kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije”.

Rođen kao Robert Alen Cimerman u Dulutu u Minesoti, Dylan je otpočeo muzičku karijeru kao tinejdžer, kada je 1959. počeo da svira u lokalnim barovima, a u narednoj deceniji je napisao neka od najznačajnijih djela, te postao ikona roka i antiratnih pokreta, a na svom putu od folka do roka, predstavljao je jednog od najvažnijih hroničara svog vremena i prestao da bude samo muzičar i kantautor i izrastao je u velikog pjesnika.

Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir, a tokom 50 godina karijere izdao je više od 30 albuma, a od devedesetih se bavi i slikarstvom i izdao je šest kolekcija svojih radova, te su neka od njegovih djela izložena u velikim galerijama širom svijeta.

Neke od najpoznatijih Dylanovih pjesama su: “The Times They’re Achangin’”, “Blowing in The Wind”, “Like a Rolling Stone”…

 

Bob Dilan je 259. amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu, a prvi koji je nagrađen za književnost poslije dvije decenije, dok je 2008. godine dobio i posebno priznanje u okviru dodjele Pulicerovih nagrada.

Za ovogodišnjeg Nobela za književnost najveći favorit na kladionicama je bio kenijski pisac Ngugi va Tiongo, ispred Japanca Harukija Murakamija, sirijskog pjesnika Adonisa, i američklih pisaca Dona Delila i Filipa Rota.

Prošle nedjelje su objavljena imena dobitnika nagrada za medicinu, fiziku, hemiju i mir, a za ekonomiju u ponedjeljak, dok je današnjim proglašenjem laureata za književnost, ujedno i završeno proglašenje ovogodišnjih dobitnika.

Sve nagrade će zvanično biti dodjeljene na svečanost 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine.