Bolest krvgave kože: BiH nema za vakcinu koja košta 3 eura po grlu stoke

Krava_Krave_Pixabay

U Bosni i Hercegovini nije zabilježen nijedan slučaj opake virusne zaraze bolesti goveda nazvane kvrgava koža koja je u opasnost dovela stočne fondove gotovo svih zemalja regiona.

Ipak, širenje ove bolesti približilo se granicama BiH, te su stoga predložene mjere kako bi se BiH mogla suočiti sa eventualnim posljedicama za zemlju.

“Mjere su predložene nakon što je Hrvatska odlučila da od danas krene u potpunu vakcinaciju kao i pojava posljednjeg slučaja kvrgave kože na području crnogorske općine Plužine, što je blizu granice sa BiH”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

BiH, za razliku od Hrvatske, kako je rekao Šarović, trenutno neće pristupiti potpunoj vakcinaciji stočnog fonda, već će se pomno pratiti situacija na terenu. Ukoliko bi se pojavili slučajevi oboljelih goveda, naveo je, BiH će pristupiti regionalnoj vakcinaciji odnosno vakcinaciji područja gdje se bolest pojavi.

Prema njegovim riječima, BiH nema vakcina kao ni druge zemlje Balkana. Prema procjeni, riječ je o vakcinama čija cijena iznosi tri eura po jednom grlu.

Također, iako je hrvatska vlada odobrila pristup vakcinaciji, BiH neće potpuno zabraniti uvoz hrane životinjskog porijekla iz te zemlje.

“Ostaviti će se transportni koridori odnosno da se u zabranu uključe oni regioni koji su obuhvaćeni procesom vakcinacije. Ne govorimo o uvozu cijepljenih grla već mogućnosti da se preko teritorije Hrvatske omogući koridor hrane životinjskog porijekla, živih životinja mesa kako bi dospjele u BiH”, pojasnio je Šarović.

Izvor: radiosarajevo.ba