“Bošnjačka državna mafija”: Radončić optužio Sarajevo za udruženi zločinački poduhvat

“Bošnjačka državna mafija”, kovanica koja je dovoljna da se shvati provinijencija i uloga Fahrudina Radončića u Bosni i Hercegovini. Postoji li ijedan Srbin koji će za presuđene ratne brutalne zločine ili bilo koji dokazani organizovani kriminal reći da su produkt “srpske državne (u smislu identifikacije entiteta sa njom) mafije”? Da li će ijedan Hrvat nešto slično reći za prve ljude svog naroda presuđene za zločine ili kriminal? Jasno je da ovako što nisu i nikada neće izgovoriti autentični predstavnici naroda u BiH. Nijedan patriota niti ozbiljan čovjek svoju državu neće poistovjetiti sa organizovanim zločinačkim poduhvatom. Zašto je Radončić upravo to rekao za BiH, odnosno za njene vlasti u Sarajevu iako na svojoj duši nemaju skoro ništa od takvih zlodjela? Da li je Radončić ovako htio da izjednači BiH sa onim stvarnim i presuđenim udruženim zločinačkim poduhvatima (RS)?

Bez ulaženja u srž sudskog predmeta u kojem je Radončić rekao kako je za ubistvo odgovorna “bošnjačka državna mafija”, samo nacionaliziranje + institucionaliziranje ubistva pokazuje kako je lider Avaza suprotstavljen ideji države BiH. Inače, ne bi vrh države u nastanku ovako brutalno okrivio i opravdao borbu protiv nje onih koji su tu državu htjeli uništiti tokom rata, ali i nakon njega.

Na suđenju u Prištini Radončić je koristio još jednu kovanicu plasiranu iz Beograda i s Pala tokom rata. Fahrudin je rekao “muslimanska državna služba”. Poznato je da su neprijatelji BiH izbjegavali državne atribucije za mnoge pojmove pa su govorili “muslimanska vojska”, “muslimanske vlasti”, “muslimanski mediji”.

Treba podsjetiti da je Radončić u toku izborne kampanje Aliju Izetbegovića nazvao ocem nacije, ali sada, kada mu nisu potrebni glasovi Bošnjaka, za njega tvrdi da je stajao iza određenih ubistava. Očekuje se oštra reakcija SDA i predsjednika Bakira Izetbegovića na Fahrino inkriminisanje čitave države i prvog njenog čovjeka. Napominjemo da je ovo u sudnici izrekao Radončić, optuženik pred Sudom BiH koji je hapšen u akciji eliminisanja državnog udara 1993. Rekao je ovo u svrhu odbrane Nasera Keljmendija koji je optužen za ubistvo i šverc kokainom i koji se nalazi na američkoj crnoj listi zbog organizovanog kriminala i šverca drogom, a na osnovu novinskog članka.

Nije ovo prvi put da Radončić daje nevjerovatne izjave koje su skoro pa identične Karadžićevim. Sve one opravdavaju agresiju na nezavisnu državu RBiH. Podsjećamo da je Radončić za jednu srpsku televiziju rekao da su Bošnjaci tokom rata od BiH htjeli napraviti muslimansku državu.