Čarobna idila i noćno skijanje na Ponijerima u Kaknju

Kakanjska zračna banja i planinsko izletište Ponijeri udaljeno je 19 km od gradskog središta, na nadmorskoj visini od 1144-1200 n/m,  koje je i zračna banja i planinsko izletište,  zimsko odmaralište ali i lovačko polazište. U zimskom periodu Ponijeri su idealno sankalište i skijalište sa uređenim Ski centrom. Zahvaljujući svojoj ljepoti i brojnim sadržajima Ponijeri za Kakanj, Visoko, Zenicu pa i Sarajevo, dakle širu regiju predstavljaju idealno i atraktivno mjesto za odmor i relaksaciju. Ski liftom i ski stazom u dužini od 1000 m Ponijeri se uvrštavaju među najljepše skijaške centre u Bosni i Herecgovini.

Korisnici usluga Ski centra Ponijeri tokom predstojeće zimske sezone će imati priliku uživati u čarima noćnog skijanja. Radovi na realizaciji projekta “Osvjetljenje ski-staze Ponijeri” su završeni, a nakon postavljenih  stubova i rasvjetnih tijela danas 16.11.2017. godine je izvršen tehnički prijem urađenog posla i zvanično puštanje u funkciju rasvjete na Ski stazi.

Izvođenje radova na osvjetljenju ski staze na Ponijerima povjereno je brčanskoj firmi “Conram”, a sve radove u vrijednosti od 49.682 KM finansirala je Općina Kakanj. Radovi su trajali ukupno dva mjeseca, a istovremeno sa ovim radovima izvršena je priprema i remont ski-lifta i vozila za uređenje staze, tako da je sve spremno za početak nove zimske sezone u Ski-centru Ponijeri.

Radovi na rekonstrukciji puta Kakanj – Ponijeri su također završeni što će, uz osvjetljenje ski-staze, dati značajno poboljšanje općih uslova za ugodan boravak na Ponijerima.

Uvažavajući potrebu da se građanima Kaknja omogući boravak na Ponijerima, na čistom planinskom zraku, Općina Kakanj je omogućila besplatan prevoz autobusima do poznate kakanjske vazdušne banje.

Mi u Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj imamo tim sastavljen od iskusnih instruktora skijanja i pedagoga, koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i aktivno sudjeluju u njihovom učenju, odgoju i obrazovanju, te im pružamo priliku da brzo nauče skijati i samim time da uživaju na rekreaciju u snijegu. Uz Školu skijanja osigurano je iznajmljivanje ski-opreme, a za prijavljene u ski-školu je osiguran i prijevoz iz Kaknja.

Zimsku čaroliju Ponijera upotpunjuju i cijene prilagođene bosanskohercegovačkim uslovima. Sudeći prema cjenovniku može se tvrditi da su Ponijeri prvo narodno skijalište i planinsko odredište u BiH. Dnevna karta za ski-lift košta 15 KM, poludnevna 10 KM, noćno skijanje 10 KM. Najam pune opreme za skijanje košta od 10 do 15 KM, zakup apartmana za 4 do 6 osoba košta 80 KM… Cijene zaista prihvatljive i nesvakidašnje…

Na Ponijere se obično ne ide dok se ne provjere informacije o visini snježnog pokrivača, temparaturi zraka, vremenskim uslovima i funkcionisanju ski-lifta koje se za vrijeme zimske sezone  svako jutro objavljuju na web-stranici Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj (www.ksckakanj.ba).

Skijaši iz ZE-DO kantona više ne moraju putovati dva ili tri sata do Vlašića ili Bjelašnice zbog noćnog skijanja, Ponijeri su odlično rješenje zbog uštede i novca i vremena!

Danas 16.11.2017. godine zvanično je puštena u funkciju ski rasvjeta za noćno skijanje u Ski centru Ponijeri.

JU KSC KAKANJ