Četiri godine od preseljenja na Ahiret Fahrudina Bečirovića, našeg sugrađanina i bivšeg policijskog komesara ZDK

Prošle su 4 godine od preseljenja na Ahiret Fahrudina Bečirovića, našeg sugrađanina i bivšeg policijskog komesara ZDK

Fahrudin Bečirović, bivši policijski komesar ZDK, na Ahiret je preselio 28. novembra 2016. godine nakon kraće i teške bolesti, u 55. godini života. Dženaza je klanjana i ukop obavljen u kakanjskom naselju Bištrani. Vlada ZDK je imenovala Fahrudina Bečirovića za policijskog komesara 2006. godine, a tu funkciju je obnašao puna dva mandata do 2014. godine.

U literaturi i publikacijama iz oblasti sigurnosnih studija postoje zapisane definicije policajca i njegove misije. Mi u Kaknju smo imali svoju definiciju policajca. Naš policajac po definiciji i više od toga bio je Fahrudin Bečirović. Bio je čvrst, jak, stamen, odlučan i profesionalan, a istovremeno i blag, prijateljski raspoložen, susretljiv i pažljiv prema ljudima.

Bio je čovjek koji je imao ozbiljno lice profesionalnog policijskog službenika, ali i lice čovjeka sa istinskim prijateljskim osmijehom. Ponekad se činilo da se ta dva lica mogu vidjeti istovremeno. Zbog toga smo mi u Kaknju ponosni što smo u ovom kratkom ovozemaljskom bivstvovanju u Fahrudinu Bečiroviću imali prijatelja, sugrađanina, patriotu, borca za poredak, zakon, red, sreću i zadovoljstvo svih ljudi.Fahrudin Bečirović je bio čovjek koji je, uz čuvanje javnog reda i mira, u najtežim ratnim vremenima čuvao i obraz Kaknja boreći se ustrajno da u Kaknju ne bude osvete, zalažući se da njegov Kakanj ne pali bogomolje i boreći se nepokolebljivo da njegov Kakanj bude dika i čast Republike Bosne i Hercegovine. U toj misiji Fahrudin Bečirović je uspio i po tome će ga pamtiti generacije Kakanjaca.

U postratnom vremenu Fahrudin Bečirović je bio čvrst oslonac i ustrajni graditelj domovine koji je znao pronalaziti odgovore na izazove koje je donosilo vrijeme izgradnje države, vrijeme teških ekonomskih prilika i teških sigurnosnih izazova.

Bio je vrijedan aktivista u svojim rodnim Bištranima i svom Kaknju. Za vrijedan društveni angažman odlikovan je Plaketom Općine Kakanj – jednim od najvećih općinskih priznanja. Kao čovjek koji zna prepoznati i cijeniti prave vrijednosti volio je prirodu i kulturno naslijeđe pa se iz toga rodila i ljubav prema lovu i sevdalinkama koje je često znao iz duše zapjevati.