Četvrti Samit Zapadnog Balkana

Samit je prilika kako bi se šest država Zapadnog Balkana, uz sudjelovanje predstavnika zemalja članica Europske unije (EU) gospodarski i politički intenzivnije povezalo u vremenu kada je Unija privremeno zatvorila vrata za nove članice 

Italija: Započeo četvrti Samit Zapadnog Balkana

Fotoreporter: AA/Aleš Beno

TRST (AA) – U Trstu se ove godine, nakon Berlina, Beča i Pariza, održava četvrti po redu Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Samit je prilika kako bi se šest država Zapadnog Balkana, uz sudjelovanje predstavnika zemalja članica Europske unije (EU) gospodarski i politički intenzivnije povezalo te kako bi se pokrenuli europski procesi u vremenu kada je Unija privremeno zatvorila vrata za nove članice. Očekuje se i potpisivanje zajedničkog Sporazuma o transportu koji će omogućiti bolju prometnu povezanost regije.

Prije početka Samita, sastanak sa domaćinom, talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem, održali su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Uz visoke delegacije iz zemalja regije, na Samitu sudjeluju i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn s kojim je odvojene razgovore vodila srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Na Samitu sudjeluju slovenski premijer Miro Cerar i hrvatski premijer Andrej Plenković koji su neposredno prije Samita održali bilateralni sastanak u Ljubljani kako bi razgovarali o arbitražnoj presudi o hrvatsko-slovenskom razgraničenju na kopnu i na moru.

Očekuje se kako će na Samitu dvojica premijera nastojati pokrenuti proces koji je zastao hrvatskim nepriznavanjem presude Arbitražnog suda u Haagu zbog i slovenskog inzistiranja da se presuda provede u praksu.

Na marginama Samita održan je poslovni forum namijenjen jačanju ekonomskih projekata na Zapadnom Balkanu, a održani su i bilateralni susreti poduzeća i institucija iz zemalja sudionica Samita.

Srbija ostaje posvećena regionalnoj suradnji
Podrška Njemačke evropskom putu BiH
Osjeća se mala frustracija lidera iz regije procesom pristupanja u EU