CIK BiH bez odluke za Stolac, ponovno prebrojavanje glasova na pet biračkih mjesta u Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) još nije donijela odluku o lokalnim izborima koji nisu provedeni do kraja u općini Stolac. Glasnogovornica ove institucije Maksida Pirić kazala je kako moraju prikupiti relevantne podatke i činjenice kako bi se donijela takva odluka.

161004089-5_xxl

CIK BiH je dao nalog glavnom centru za brojanje da sav izborni materijal s biračkih mjesta gdje se glasalo u odsustvu za općinu Stolac dopremi u glavni centar za brojanje i fizički odvoji od ostalog izbornog materijala, kao i glasački materijal iz inozemstva gdje su birači glasali za Stolac.

“Zatražen je hitan sastanak sutra u 10 sati sa Općinskom izbornom komisijom Stolac u CIK-u i tražena je informacija u Operativnom štabu za sigurnost lokalnih izbora o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u općini Stolac u vezi s eventualnim ponovnim održavanjem izbora. Pismo koje su nam poslali iz Općinske izborne komisije Stolac ne sadrži potpis sva tri člana. Iz MUP-a HNK smo dobili izvještaj i sva biračka mjesta i izborni materijal koji je zatečeni su pod policijskim osiguranjem”, kazala je Pirić.

Kada je u pitanju općina Srebrenica, Pirić je naglasila da su na stranici CIK-a objavljeni samo preliminarni rezultati za obrađena biračka mjesta koja su prošla određeni stepen validacije, a obrasci s rezultatima na svakom biračkom mjestu su dostavljeni nakon prebrojavanja općinskoj izbornoj komisiji, administrator je unio podatke u aplikaciju CIK-a i oni su objavljeni.

“Tamo gdje je postojalo neslaganje ti podaci nisu uneseni i podnesen je zahtjev za otvaranje vreće i ponovno prebrojavanje za pet biračkih mjesta u općini Srebrenica. To će biti odobreno do kraja dana i formirat će se poseban birački odbor koji će vršiti brojanje pred posmatračima”, kazala je Pirić.

U skladište CIK-a od 6. do 10. oktobra doprema se sav birački materijal općinskih izbornih komisija u Glavni centar za brojanje. Pirić je istakla da je preuranjeno podnositi zahtjev za ponovno brojanje dok CIK ne utvrdi rezultate.

“Bitno je reći da su rezultati koje smo objavili preliminarni s biračkih mjesta i da bismo ih utvrdili potrebno je objediniti sve rezultate u centru za brojanje gdje se broje glasovi birača iz inozemstva koji su glasali putem pošte i DKP-a ili u odsustvu koji su glasali unutar BiH, birača koji su glasali putem mobilnih timova i na nepotvrđenim glasačkim listićima. Tek nakon toga ćemo imati utvrđene rezultate”, rekla je Pirić.

Bitno je istaći da se rezultati na stranici CIK-a osvježavaju svaki dan u 15 sati.

Mladen Vičević, direktor Glavnog centra za brojanje glasova, kazao je kako su sve općinske komisije trebale dostaviti obrasce s redovnih biračkih mjesta u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta, ali da to nije učinilo 17 općina.

Materijale nisu dostavile općine Srbac, Ugljevik, Stanari, Šipovo, Odžak, Gradačac, Petrovo, Zenica, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kiseljak, Ilidža, Bijeljina, Han Pijesak, Novo Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo, Neum i Foča.

“Oni nisu ispoštovali rok i CIK BiH će odlučiti o eventualnim sankcijama za ove općine”, rekao je Vičević.

Izborni materijal birača koji su glasali putem pošte potpuno će biti prikupljen sutra ujutro kada stiže posljednja pošiljka.

(klix)