CIK BiH: Registrovano 3,28 miliona birača

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj hitnoj sjednici donijela Odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2020. godine i objavljivanju broja birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu sa stanjem na dan 01.10.2020. godine.Prema odluci se u Centralnom biračkom spisku nalazi ukupno 3.283.194 birača, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

“U skladu sa članom 15.10 Izbornog zakona BiH broj birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu je osnov za određivanje maksimalnog iznosa sredstava koji politički subjekt može potrošiti za finansiranje izborne kampanje”, stoji u saopćenju.

Navode da će broj birača po kategorijama, odnosno opcijama glasanja, biti naknadno utvrđen i objavljen, nakon što budu riješene sve pristigle žalbe na odluke koje se odnose na registraciju birača za glasanje izvan BiH.

“CIK BiH je donio i Odluku o dopuni Odluke o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH prema kojoj će se organizirati glasanje i u Počasnom konzulatu BiH u Gracu (Republika Austrija)”, navodi se u saopćenju CIK-a BiH.