Članovi Predsjedništva BiH zasebno odgovaraju Sudu u Hagu

Izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH već je predao Sudu u Hagu Ivanićevo pismo.

Izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića predao je Međunarodnom sudu pravde u Hagu Ivanićevo pismo u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, potvrdila je savjetnica za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Marija Milić.

Svaki član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pojedinačno će dostaviti svoje mišljenje o legitimitetu Sakiba Softića kao agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u reviziji presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, saopćeno je ranije iz bh. Predsjedništva nakon konsultacija održanih u četvrtak.

Članovi Predsjedništva održali su neformalne konsultacije u vezi s pismom koje je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputio Međunarodni sud pravde u vezi sa zahtjevom za reviziju presude tog suda po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

“Na konsultacijama je dogovoreno da svaki član Predsjedništva pojedinačno dostavi svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu”, navedeno je u saopćenju.

Mogućnost zajedničkog stava

Tri člana Predsjedništva imaju rok do četvrtka u 18 sati da Međunarodnom sudu pravde dostave stav prema legitimitetu Softića pred tim sudom.

Odgovarajući na pitanje može li od toga zavisiti (ne)prihvatanje zahtjeva za reviziju presude suda u Hagu, Izetbegović je kazao da argumenti koji će biti izneseni u pismima mogu utjecati na to.

Ivanić je u utorak na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da ne očekuje ništa novo u vezi sa stavom prema zahtjevu za reviziju tužbe, jer je o tome “nemoguće postići konsenzus”.

“Ja i Bakir Izetbegović ne možemo imati zajednički stav”, kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu i dodao da će on, s konsultacijama ili bez njih, dostaviti svoj stav Međunarodnom sudu pravde do roka koji je određen.

‘Preglasavanje remeti odnose’

Dragan Čović rekao je prije sastanka da će pokušati da se nađe zajednički stav, jer “ne bi bilo dobro da ima preglasavanja, pošto bi to moglo dodatno poremetiti odnose”, prenose mediji.

On nije htio otkriti kakav će odgovor uputiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, rekao je da je uputio pismene dopise Stranci demokratske akcije i Savezu za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, kao koalicionim partnerima, kako bi se održali sastanci, dodajući da će oni biti održani ubrzo.

Izvor: Agencije