Čović: Ručak je otkazan, ali nisam obeshrabren

Svaka iduća sjednica Predsjedništva BiH počinjat će istom tačkom, a to je Upitnik Evropske komisije, najavio je Čović.
Čović je inicirao radni ručak političkih čelnika u Mostaru, ali je susret otkazanFena

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kaže da, usprkos otkazivanju radnog ručka kojeg je s drugim političkim liderima trebao imati jučer u Mostaru, neće odustati od pokušaja da se ostvari napredak u BiH te ističe da se samo razgovorima mogu rješavati krize.

Za Večernji list izjavio je da su, iako je planirani susret otkazan, “neke stvari ovaj tjedan pomaknute s mjesta”.

Podsjetio je kako je na sjednici Predsjedništva BiH dogovoreno da će svaka iduća sjednica tog tijela počinjati istom točkom, a to je Upitnik Europske komisije.

Predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić će na svakoj sjednici informirati članove Predsjedništva BiH dokle se došlo s odgovorima na Upitnik.

“Očekivanja su da Upitnik bude popunjen do kraja kolovoza i predan na prevođenje. Realno je da posao oko prevođenja bude gotov do kraja rujna”, izjavio je Čović.

Komentirajući činjenicu da do susreta lidera u Mostaru nije došlo, Čović je kazao da ga takav rasplet događaja nije obeshrabrio.

Ističe kako su pred BiH u idućem razdoblju brojni zadaci kada je riječ o putu ka EU i NATO-u te da je na najavljenom, a otkazanom ručku želio s kolegama dogovoriti neke od smjernica kako bi se ono što EU očekuje od BiH realiziralo u što skorijem roku.

Nemogućnost dolaska kao razlog odgode

U Mostaru su se jučer, na inicijativu Čovića, trebali sastati članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, te čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik i Fahrudin Radončić.

Kao razlog otkazivanja navedena je “nemogućnost dolaska određenog broja sudionika”.

Prethodno je svoje prisustvo najprije otkazao Izetbegović, a potom i Radončić.

Kako je saopćeno iz SDA, Izetbegović smatra da je bilo neprimjereno razgovarati u krnjem sastavu i “u atmosferi u kojoj neki od najavljenih učesnika sastanka koordinirano ruše Vijeća ministara i druge institucije BiH”.

Na sastanak je odlučio da ne ode ni Radončić, koji je, po Avazu, u telefonskom razgovoru sa Čovićem iznio pretpostavku da će Izetbegović otkazati svoj dolazak na način da, kako je rekao, “zaoštrenom retorikom nastavi predizbornu kampanju koju već mjesecima preuranjeno vodi”.

U međuvremenu se oglasio i Ivanić, izrazivši bojazan da Bosna i Hercegovina ulazi u još ozbiljniju krizu te poručivši da “Predsjedništvo BiH ima obavezu i dalje činiti sve da se pokuša promijeniti sadašnja situacija”.

Problem je, smatra, nepovjerenje među Bošnjacima i Hrvatima u Federaciji BiH te unutar bošnjačkog političkog tijela.

Ivanić je podsjetio da se BiH dugo nalazi u političkoj krizi te da postoji ozbiljan zastoj na europskom putu.

Izvor: Al Jazeera i agencije