Čuvajmo mentalno zdravlje! Poruka je kakanjskih gimnazijalaca…

Dana, 16.2.2023.godine, maturanti Prirodnog izbornog područja sa profesoricom Sikira Dervišom imali su priliku posjetiti Centar za mentalno zdravlje Kakanj.

Kako piše ulčenica Adha, kroz čitav život suočavamo se sa različitim problemima. Bilo kakav problem u okruženju čovjeka značajno utiče na mentalno zdravlje. Neophodno je da svi budemo svjesni kako zdravlje ne čini samo zdravo tijelo nego zdravlje predstavlja fizičko, mentalno i socijalno blagostanje.

Ako samo jedno od toga nije prisutno, jasno je da čovjek ne može biti potpuno zdrav. Iako smo kroz naše obrazovanje, a posebno časove biologije, isticali važnost mentalnog zdravlja, potrebno je stalno i iznova to ponavljati.

“Mi smo danas razgovarali o dvije teme, a to su: ispitna anksioznost i podrška u svakodnevnim problemima. Svi nosimo sjajne utiske i neizmjerno nam je zadovoljstvo što smo imali priliku steći još jedno ovako sjajno iskustvo. Iako smo neke stvari možda već znali oduševljenje nije izostalo. Mentalno zdravlje je na svu sreću prestalo biti tabu tema, ali ipak potrebno je još malo normalizovati traženje pomoći stručnih lica. Upravo zato mi želimo pružiti podršku svima koji osjećaju bilo kakav mentalni problem, reći im da nisu sami i da je sasvim normalno tražiti pomoć. Ovim putem se također zahvaljujemo uvaženom Esminu Brodliji što nas je jako lijepo ugostio. Radujemo se našoj narednoj suradnji i druženju, kaže učenica Adha Avdispahić, IV-2