Danas (21.mart) se obilježava kao Svjetski dan šuma

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je 21. mart za službeni dan u cijelosti posvećen dragocjenoj svjetskoj šumskoj baštini i tako podigla svijest o važnosti svih vrsta šuma i drveća za život na Zemlji.Ovogodišnja tema je „ Šume i voda “, što je presudna uloga šumskog nasljeđa u snabdijevanju vodom za čitav planet.

Šume pokrivaju trećinu Zemljine površine i obavljaju vitalne funkcije širom svijeta: otprilike 1,6 milijardi ljudi – uključujući više od 2000 autohtonih kultura – ovisi o šumama za život.

Šume su među biološki najraznolikijim kopnenim ekosistemima , u kojima živi “preko 80% kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata. Oni također pružaju sklonište, radna mjesta i sigurnost zajednicama koje ovise o šumama.Ipak, unatoč svim tim neprocjenjivim ekološkim, ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim blagodatima, globalno krčenje šuma nastavlja se alarmantnom brzinom – svake se godine uništi 13 milijuna hektara šume. Krčenje šuma odgovorno je za 12 do 20% globalnih emisija stakleničkih plinova koje doprinose klimatskim promjenama.

Šume su najvažniji prirodni resurs u BiH, ne radi toga jer predstavljaju značajan izvor drvne sirovine, nego što svojim višefunkcionalnim djelovanjem pozitivno utiču na skoro sve sfere života ljudi.

Šume su jedan od uslova opstanka čovjeka na planeti zemlji. Iako svijest o značaju šuma globalno raste, i dalje se nastavlja uništavanje šuma širom planete, radi egoizma i kratkoročne koristi pojedinaca ali i pojedinih država.U svijetu postoje snažne inicijative i mehanizmi za očuvanje prirode, samim tim i šuma, nažalost, uspješno se provode samo u bogatijim državama, uglavnom u državama Evrope. Obilježavanje dana šuma, voda, planina, samo su neki od načina jačanja svijesti o značaju šuma.

CEKOR KAKANJ/Kakanjinfo