Danas je 1. april – Dan šale

Ako vas danas neko prevari ili “namagarči”, onda je to zato jer je danas 1. april, Dan šale, pa je i red za svaku vrstu šale, prevare i sitne podvale.

Danas će se mnogi pokušati našaliti s vama, pokušati, na ovaj ili onaj način, napraviti situaciju koja će biti smiješna svima, osim možda onome ko je bio centralna figura nad kojim je šala izvedena.

U nekim zemljama najvažnije je prevariti nekoga baš uz 1. april, ali u BiH to obilježje ovog dana gotovo da je potpuno izgubilo na značaju, jer ovdje je postao običaj da kompletno stanovništvo varaju svih 365 dana.

Otkud 1. april, Dan šale

Historijski gledano, nije sasvim jasno od kada se i zašto obilježava dan šale, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj svojevrsni “narodni praznik” pojavio krajem Srednjeg vijeka u Evropi kao “Dan svih luda” koji je bio općenarodno veselje.

Iako su u različitim godinama i šale različite, ipak se temelje na tome da jedni druge prevarimo, a ponekad te naizgled bezazlene šale imaju neželjene rezultate. Iako postoje mnoge legende o ”Prvoaprilskoj šali”, odnosno ”Prvom aprilu”, ipak se vjeruje kako ona potiče iz doba starih Rimljana. Zajedno sa ovim, tradicija prvoaprilske šale produžava se sve do 16. vijeka.

Francuski kralj Karl IX 1564. godine uveo je novi kalendar prema kojem se nova godina slavila 1. aprila, nakon čega je ismijavao sve one koji su se “prihvatili” nove regulative.

Najsmješnija šala

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu “Danom svih glupaka”. Finci taj dan povezuju sa proljetnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švicarskoj.

U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija nasamarivanja 1. aprila – novine se utrkuju da objave “ekskluzivne” vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici.

Muzej šala u San Diegu objavio je spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom.

Ta šala odnosi se na američki državni radio koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Richarda Nixona za predsjedničke izbore pod motom: “Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti!”

Stručnjaci ističu da humor pomaže ljudima da se kroz smijeh opuste i bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.