DANAS MASOVNA POSJETA KAKANJSKIM PONIJERIMA, GOSTI IZ CIJELOG KANTONA!

Nakon sinošnjeg obilježavanja Nove 2019.godine na otvorenom na Centralnoj kakanjskoj pozornici vrijedna ekipa KSC KAKANJ JE do ranih jutarnjih sati vrijedno i marljivo radila na uklanjanju pozornice sa glavne kakanjske ceste. Naravno to zavređuje i pohvalu za odgovoran rad radnika i menađmenta ove JU.

Naime, osim toga danas su izgleda svi kakanjci, ali i gosti iz susjednih Općina posjetili kakanjsku vazdušnu banju “Ponijere” i prema našim informacijama radi se o masovnom broju posjetilaca. Pa je jedan od komentara na društvenoj mreži facebook bio “Je li iko ostao u Kaknju”?, što svakako govori da su kakanjski Ponijeri postali prava domaća porodična destinacija. Naravno, prema našim saznanjima mnogo je danas na Ponijerima gosta iz drugih Kantona i gradova jer su već ranije rezervisali svoje vikendice za obilježavanje Novodgodišnjih praznika sa svojim najmilijim.

Tako fotografije govore više od hiljadu riječi.

KAKANJINFO.COM

Kako su nedavno pisali drugi renomirani portali.

Gostima u ZDK za skijanje u ponudi samo Ponijeri, zbog zakona nema ulaganja u druge planine

Zimski turizam u Zeničko-dobojskom kantonu je jedan od siromašnijih u Bosni i Hercegovini. Osim skijališta Ponijeri, Zeničko-dobojski kanton posjetiocima tokom zime ne može ponuditi ništa više.

Dok drugi kantoni, pa čak i manji od Zeničko-dobojskog kantona imaju po nekoliko skijališta, ovaj 4. kanton u Federaciji BiH se može pohvaliti samo sa skijalištem Ponijeri kod Kaknja.

U razgovoru za Klix.ba predstavnica Turističke zajednice ZDK Sanda Berberkić je kazala kako ZDK raspolaže sa skijalištima Ponijeri i Smetovi. Međutim, na Smetovima ne postoje adekvatni uslovi, ali ni staza za skijanje.

“Na nadmorskoj visini od 1.200 metara, Ponijeri su izletište koje pruža mogućnost ugodnog boravka ne samo ljeti nego i zimi, a zbog nadmorske visine ujedno je i zračna banja, idealna za odmor i rekreaciju. Ove zime na Ponijerima je u funkciji ski lift dužine 1.100 metara s uređenom ski stazom i ski lift dužine 300 metara, namijenjen početnicima. Jednim dijelom oko ski staze je postavljena i rasvjeta, što omogućava i noćno skijanje. Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata ‘Kakanj sport’ iz Kaknja, s iskusnim instruktorima skijanja, tokom zimskog raspusta organizovat će školu skijanja za djecu i omladinu”, kazala je Berberkić za Klix.ba.

Sezona skijanja počela je u subotu 15. decembra, a staza je u idealnom stanju za skijaše koji žele posjetiti Kakanj i Ponijere. Zimovanje Saveza izviđača Općine Zenica tradicija je koja se svake godine održava na Smetovima kod Zenice.

“Smetovi su poznato izletište Zeničana koje je od centra grada udaljeno blizu osam kilometara. Nalazi se na 1.025 metara nadmorske visine. Savez izviđača općine Zenice i ove, kao i prethodnih godina planira organizovati zimovanje za djecu i omladinu u Domu izviđača na Smetovima. Preporučujemo posjetu Parku prirode ‘Tajan’, koji se nalazi između općina Zavidovići, Kakanj i Vareš koje obiluje brojnim zanimljivim pećinama i jezerom Mašica, gusto obraslim šumama punim
divljači”, dodala je Berberkić.

Podataka o posjećenosti planinama u ZDK Turistička zajednica nema jer ne postoji Zakon o turističkim zajednicama u ZDK. Međutim, turistima su najzanimljiviji Ponijeri pa zatim i Smetovi.

“Smatramo da bi se na Smetovima moglo uraditi slično kao i na Ponijerima. Investicija u zimski turizam nema zbog nepostojanja zakona, a samim tim i finansijskih sredstava”, govori naša sagovornica.

Najveći nedostatak ZDK je nepostojanje zakonske legislative i samim tim su svi infrastrukturni projekti na čekanju.

“Zbog nepostojanja Zakona o turističkim zajednicama ZDK nismo u mogućnosti aplicirati na projekte EU iako u tome imamo iskustva s implementacijom projekta Tajan, još od 2012. godine”, zaključila je Berberkić.

Iako su postojale informacije da bi se na Smetovima trebao osposobiti ski lift koji je već dugo van funkcije, to će vjerovatno biti tako još nekoliko godina. Međutim, uz iskrenu volju i želju, svake godine Sportska škola Winer na Smetovima postavi montažni ski lift te najmlađim polaznicima omogući učenje skijanja i uživanje u zimskim čarolijama.

U subotu, 29. decembra na Ponijerima je održana zabava za djecu, a osiguran je bio i besplatan prijevoz. Općina Kakanj ističe kako će i u narednim godinama ulagati u svoje skijalište koje je svake godine sve više zanimljivo i turistima iz drugih bh. gradova.

(klix)