Danas sastanak Erdogana i Putina

Screenshot_5

Današnja posjeta predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Rusiji doprinijeće, prema očekivanjima, normalizaciji odnosa između dvije zemlje, te trgovinskim odnosima vratiti staru slavu, javlja Anadolu Agency (AA).

Biće to prvi susret predsjednika dviju zemalja, Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina još od kraja prošle godine kada je na tursko – sirijskoj granici oboren ruski vojni avion koji je narušio zračni prostor Turske. Današnja posjeta Ruskoj Federaciji je i prva Erdoganova inostrana posjeta od pokušaja državnog udara 15. jula koji je izvela teroristička organizacija FETO.

Prema podacima Zavoda za statistiku Turske (TUIK) obim vanjske trgovine između dvije zemlje u periodu od šest mjeseci ove godine manji je za 35 posto, odnosno smanjen je sa 13 milijardi na 8,5 milijardi dolara. U tom periodu broj ruskih turista u Turskoj smanjen je za 87,4 posto, odnosno pao je sa 1.454.618 na 183.828 osoba.

Erdoganova posjeta Rusiji neće biti samo značajan politički korak. Predstavnici poslovnog svijeta su vrlo zadovoljni zbog predstojeće posjete.

Zamjenik predsjednika Poslovnog savjeta za tursko-ruske odnose pri Odboru za međunarodnu gospodarsku saradnju (DEIK) Turske Ali Galip Savasir kazao je kako očekuje vrlo dobar sastanak.

“Znam da se Rusija dobro pripremila za ovaj sastanak. To će biti značajna posjeta kako s aspekta trgovinskih odnosa tako i sa aspekta neprijateljskog stava između naroda”, istakao je Savasir podsjetivši kako je ovo negativno uticalo i na Rusiju koja je prolazila kroz ekonomsku krizu, ali da su najviše pogođeni bili turski biznismeni.

Ugostitelji polažu nade u posjetu

Predsjednik Vijeća za turizam Unije privrednih komore Turske (TOBB) Osman Ayik podsjetio je kako su se loši odnosi s Rusijom posebno negativno odrazili na turizam.

Ayik je rekao kako očekuje da će se stanje u sektoru popraviti nakon Erdoganove posjete Rusiji.

“Urađene su pripreme za to. Delegacija iz Rusije je prošlog četvrtka bila u Istanbulu, a u petak su bili na aerodromu u Antaliji. Znamo da su te posjete prošle dobro”, dodao je Ayik.

On je podsjetio kako je Rusija zabranila charter letove prema Turskoj nakon obaranja ruskog aviona i da su ponovo uvedene vize turskim državljanima. Ipak, on se nada da će u narednom periodu ovi problemi biti riješeni.

“Predviđamo da bi nam normalizacija odnosa u narednim sedmicama mogla donijeti više od 500.000 ruskih turista”, pojasnio je Ayik.

I ruska javnost ima velika očekivanja od sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ruski stručnjaci su podsjetili da je ovo prvi sastanak licem u lice dva lidera, nakon 24. novembra, kada je oboren ruski avion.

Razmjena mišljenja dva predsjednika važna je za pronalazak rješenja sirijske krize, smatraju stručnjaci.

U saopćenjima iz Rusije navodi se kako se očekuje da će na sastanku Erdogan-Putin biti detaljno razgovarano o tursko-ruskim odnosima u svakom smislu, ali i o regionalnim pitanjima, među kojima se nalazi kriza u Siriji.

Politički analitičar i predsjednik konsultantske kompanije Evgeny Minchenko rekao je kako očekuje značajne rezultate kada je riječ o ekonomskim pitanjima dvije zemlje.

Minchenko smatra da će dvije važne teme biti Sirija i ekonomski odnosi.

“Neće biti lako pregovarati o Siriji. Ne mislim da će na samo jednom sastanku biti donesene velike odluke. Dvije strane očekuju i značajne rezultate kada je riječ o ekonomskim odnosima”, rekao je Minchenko koji smatra da je važno fokusirati se na ekonomske odnose.

Član akademskog osoblja ruske Akademije nauka Boris Dolgovsmatra da je posjeta Erdogana posebno važna i za Rusiju i za Tursku.

Dolgov je rekao kako će biti govora o ekonomskim, političkim kulturnim i drugim poljima.

“Smatram da će zamrznuti ekonomski i trgovački projekti biti izvađeni iz zamrzivača. To su teme kao što su pitanje plinovoda, izgradnja nuklearne centrale, ukidanje sankcija i turizam”, istakao je Dolgov.

Kada je riječ o političkim pitanjima, Dolgov smatra da će glavna tema biti Sirija.

Generalni direktor Fonda energetskog razvoja Andrey Listovskiy smatra da će Putin i Erdogan razgovarati o plinovodu preko Turske, poznatog kao Turski tok.

On je istakao da se Rusija zbog političke nestabilnosti u Ukrajini, kada je riječ o prenosu plina, ne želi približavati.

“Zbog toga Rusiji treba novi plinovod. Najvažnija alternativa je plinovod na jugu, odnosno Turski tok”, smatra Listovskiy.

Listovskiy dodaje kako Ankara još uvijek nije posvetila jednaku pažnju projektu kao Rusija.

“Zbog toga ruski stručnjaci trebaju uvjeriti tursku stranu. Ukoliko Rusija pokaže stratešku važnost projekta, Turska to neće odbit”, ističe Listovskiy.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je kako će na stastanku biti riječ kako, u kojoj fazi i kojim tempom oživjeti odnose između Turske i Rusije.

On je dodao i da će biti govora o Siriji.

Izvor: fokus.ba