Danas upriličeno polaganje kamena temeljca za izgradnju nove zgrade na Vardi

zgradavarda

U romskom naselju Varda, danas je položen kamen temeljac za izgradnju pete po redu, zgrade socijalnog stanovanja u koju će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma.

Svim prisutnim gostima, domaćinu i posjetiocima su se obratili načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, direktorica Humanitarne organizacije „Hilfswerk Austrija International“ za Bosnu i Hercegovinu Suzana Jašarević, direktor Njemačke nevladine organizacije ASB Elmir Bojadžić i Dervo Sejdić, u ime Udruženje „Kali Sara“ – Romski informativni centar, koji su do sada i sami bili učesnici ranijih akcija i projekata izgradnje.

Kako saznajemo od predstavnika Udruženja u ovim aktivnostima izgradnje nove zgrade socijalnog stanovanja Općina Kakanj učestvuje sufinaniranjem kroz dodjelu zemljišta za izgradnju i obezbjeđenje potrebnih dozvola i priključaka na infrastrukturu, te kroz vanjsko uređenje. Izgrađene stambene jedinice se dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova je Općina Kakanj.

Značajna donatorska novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda u kojem žive Romi, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Projekat izgradnje zgrada socijalnog stanova u naselju Varda finansira Evropska unija kroz instrument predpristupne pomoći, a projekat sufinansiraju lokalne vlasti.