David Scheffer – autor revizije presude protiv Srbije

David John Scheffer je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, bez njega i njegovog predanog rada ne bi bilo ni revizije presude.

David John Scheffer (rođen 18. septembar, 1953.) je američki pravnik i diplomata koji je 1997. godine, za vrijeme predsjednika Billa Clintona, bio  prvi ambasador SAD za pitanja ratnih zločina.

David Scheffer je profesor prava i direktor Centra za međunarodna ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Northwester, također on je profesor prava na međunarodnom pravu i ratnim zločinima na  univerzitetima Georgetown, Columbia, Duke i George Washington University. Tokom Clintonovog prvog mandata, on je u početku bio viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada služila kao ambasador u Ujedinjenim nacijama i zajedno sa njom bio je utemeljitelj ideje  ICTY-a .Od 1993-1996 bio je zamjenik odbora Nacionalnog vijeća sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Kao ambasador, Scheffer je učestvovao u stvaranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalni sud za Sijera Leone, i  Tribunala za zločine Crveni Kmera u Kambodži. On je također vodio pregovarački tim  Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama  o Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), vodio je tim US experata od preko 200 stručnjaka, bio je i šef  sudiji Teoderu Meronu koji je bio jedan od članova tog tima.

U ime  i po ovlaštenju Billa Clintona potpisao je Rimski statut, bio je glavni zagovornik osnivanja ICC-a, zalagao se da američki državljani  budu pod jurisdikcijom ICC-a. Clinton ga je imenovao sudijom iz američke kvote za Tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali je po dolasku Georga Busha smijenjen, a umjesto njega republikanci su postavili-TEODORA MERONA.

Radi se o jednom od najvećih pravnih eksperata, visko moralnoj osobi sa velikim uticajem u međuanrodnim pravnim krugovima.

David John Scheffer je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, bez njega i njegovog predanog rada ne bi bilo ni revizije presude. On je uradio glavni dio posla, zato tvrdimo da je Scheffer autor revizije presude protiv Srbije.

(A)