Delegacija Općine Kakanj Aliağa

Delegacija Općine Kakanj Aliağa prisustvovala molitvi za šehide, upriličen obilazak poslovne zone Aliağa, susret sa Yaşarom Akbulutom, predsjednikom regionalnog odbora AK Partije za regiju Izmir…

Nakon što smo izvijestili o velikom skupu građana naše bratske Općine Aliağa (Izmir, Republika Turska) na kojem se prisutnima obratio i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, donosimo još nekoliko informacija iz Aliağe u kojoj ovih dana u posjeti boravi delegacija Općine Kakanj.

Osim sa domaćinima – načelnikom bratske Općine Aliağa Serkanom Acarom i vijećnicima Općinskog vijeća Aliağa, delagacija iz Kaknja koju predvodi načelnik Nermin Mandra susrela se i sa Yaşarom Akbulutom, predsjednikom regionalnog odbora AK Partije za regiju Izmir.

Akbulut je istakao da je prvi predsjednik nezavisne i suverene Republike BiH rahmetli Alija Izetbegović u nasljedstvo ostavio jako i neraskidivo bratstvo naroda BiH i Turske i da je Turska uvijek uz Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.

Zabilježeno na skupu

U svom obraćanju prisutnima načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je, upućujući izraze podrške narodu Republike Turske, između ostalog rekao da Allah dž.š. čuva Republiku Tursku od nedaća kakve su se desile prije nekoliko dana.

Načelnik bratske Općine Aliağa Serkan Acar je naglasio da su braća iz Bosne i Hercegovine među prvima izrazila podršku narodu Turske.

Nakon susreta sa predstavnicima bratske Općine Aliağa i predsjednikom regionalnog odbora AK Partije za regiju Izmir, te obraćanja načelnika Mandre i izlaska na pozornicu članova delegacije na velikom skupu na gradskom trgu u Aliaği što je pozdravljeno ovacijama, delegacija iz Kaknja je prisustvovala i molitvi za šehide koji su poginuli u nastojanjima da se spriječi državni udar u Turskoj, te učenju časnog Kur‘ana.

Jedan od članova delegacije – vijećnik Dženan Kubat je pred velikim skupom proučio ašare.

U okviru posjete bratskoj općini Aliağa načelnik Nermin Mandra predvodi delegaciju sastavljenu od vijećnika i općinskih službenika.

U okviru posjete načelnik Mandra je posjetio poslovnu zonu Aliağa, a planiran je i susret sa načelnikom Općine Bornova. Planiran je i niz drugih aktivnosti usmjerenih na jačanje privredne, kulturne i svake druge saradnje.

Općina Aliağa u Kaknju je prije nekoliko mjeseci izgradila sportski poligon i dječije igralište koje nosi naziv “Park prijateljstva” ukupne vrijednosti oko 100.000 KM. Osim toga, svake godine članovi KUD-a “Fadil Dogdibegović Dikan” Kakanj u aprilu putuju u općinu Aliağa kako bi nastupili u programu kojim ova općina obilježava 23. april – Dan nacionalnog suvereniteta Turske i Dan djeteta, a Općina Aliağa i građani ove bratske općine se pobrinu oko smještaja, izleta, obilazaka znamenitosti i slično.

Republika Turska u Kaknju je obnavljala škole, izgradila sahat-kulu, organizirala putovanja kakanjskih školaraca u Tursku…

Tokom prirodne nesreće iz maja 2014.godine u Kakanj je stigla humanitarna pomoć iz nekoliko općina iz Republike Turske, a Kakanj zna cijeniti takav snažan senzibilitet naših prijatelja koji su ovih dana doživjeli teške trenutke. Kakanj im je uputio podršku što je pozdravljeno ovacijama.

Općina Kakanj nastoji da gradi bratske i prijateljske odnose sa drugim općinama i gradovima, svakodnevno smo svjedoci odlazaka kakanjske djece u posjetu svojim vršnjacima u drugim zemljama, a na osnovu međuopćinske ili međuškolske saradnje, brojne donacije i drugi znakovi prijateljstva su stigli u Kakanj upravo zahvaljujući činjenici da je Kakanj umjesto izoliranosti pružio ruku prijateljstva i saradnje svim ljudima dobre volje.al2-600x330