Denis Zvizdić napustio Stranku demokratske akcije

Denis Zvizdić zvanično je napustio članstvo u Stranci demokratske akcije (SDA).

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić podnio je neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), člana Predsjedništva SDA te istupio iz članstva te stranke, priooćio je on na press-konferenciji održanoj danas u Sarajevu.

”Odluka koju sam donio nije bila ni laka ni jednostavna, ali je poslije svega bila jedina moguća, imajući u vidu činjenicu da u SDA, po mom mišljenju, nisu napravljene očekivane kvalitativne, programske i kadrovske promjene koje bi vodile ka napretku i povratku uticaja i koalicionog kapaciteta, posebno u općinama i gradovima u kojima je SDA poražena na zadnjim lokalnim izborima, a što je za posljedicu imalo gubitak kolaicijskog kapaciteta i u nekim od ključnih kantona kao što su Sarajveski i Tuzlanski ”, rekao je Zvizdić. Kazao je da ostaje aktivno djelovati u politici, s trenutnim statusom nezavisnog zastupnika u Paralamentarnoj skupštini BiH te s interesima države Bosne i Hercegovine u fokusu političkog angažmana. 

Zvizdić, kazao je, ostaje u Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH budući da bi odlaskom, njegovo mjesto u tom tijelu kao člana iz bošnjakog naroda ostalo upražnjeno, što bi moglo otvoriti mogućnosti za odluke na štetu interesa Bošnjaka. Poštuje pravila Međutim, on poštuje pravila i nema ništa protiv procedure koja će biti pokrenuta za njegovu smjenu iz Kolegija Predstavničkog doma, ali naglašava da njegovo razrješenje i imenovanje novog bošnjačkog člana mora biti istovremeno obavljeno. Odgovarajući na novinarska pitanja, nije isključio ni mogućnost njegove buduće kandidature za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

O ostavci je obavijestio Stranku demokratske akcije. S njenim liderom Bakirom Izetbegovićem nije razgovarao o najnovijem razvoju događaja, a sjednicama stranačkih organa ne prisustvuje od početka svibnja već jedino sudjeluju u radu sjednica koje se tiču njegove dužnosti kao zamjenika predsjedavajućeg Kolegija Predstavničkog doma PSBiH. Objašnjavajući zašto Stranku demokratske akcije nije napustio i ranije, naveo je više razloga: prvenstveno jer je smatrao da nije korektno otići a ne upozoriti  i ne pokušati ispraviti uočene greške u stranci u kojoj je bio „čitav jedan život“, 30 godina, te uložio znanje i umijeće, zdravlje.

”Jednostavno i figurativno kazano živio sam sa Strankom demokratske akcije”,  Zvizdićeve su riječi. Imao je na umu i višedesetljetna suradnju s ljudima iz čitave Bosne i Hercegovine te podršku gotovo 40.000 glasača na izborima 2018. godine, kao i mišljenje da SDA ipak može smoći unutrašnju snagu za stvarne i strukturne promjene i reforme koje bi bile bazirane na vrijednosnim kriterijima i kompetencijama.

Odluku o ostavci je, kaže, donio poslije višemjesečnih apela da se SDA mora vratiti izvornim principima i da treba popraviti ambijent koji je stvoren a i dalje se stvara oko SDA, postajući izvor, posebno u urbanim sredinama, negativnih trendova i sve češćih kritika na račun te stranke. U aktualnim aktivnostima i politici SDA, smatra on, nestalo je stvaralačke i pokretačke energije, počeo se gubiti korak sa savremenim, ekonomskim, društvenim, političkim trendovima, kao i s aktuelnim potrebama građana, posebno mladih i obrazovanih, što je došlo do izražaja u urbanim sredinama gdje SDA-ovi kandidati nisu prepoznati kao lideri procesa niti su predstavili viziju budućnosti.

”SDA je brutalno poražena u većini gradova – u 11 gradova u Federaciji BiH, gdje je dominantno žive Bošnjaci, nije uspjela dobiti mjesto gradonačelnika”, rekao je Zvizdić navodeći i druge primjere oslabljene podrške birača, koja je, posljedično, dovela do gubljenja koalicijskog kapaciteta u najvećim kantonima.

Umjesto da se bavi strateškim pitanjima kao što su nabavka cjepiva, ekonomski razvoj, povjerenja domaćih i stranih investitora u Bosnu i Hercegovinu, međunarodne aktivnosti, SDA je, po Zvizdićevim riječima, postala opterećena unutrašnjim problemima i raznim aferama gubeći iz vida opći interes i programske ciljeve napretka i razvoja.