(DERBI KOLA) Borac i Mladost traže produženje bajke na vrhu tabele!

Derbi 3. kola Premijer lige BiH danas će u Banja Luci odigrati timovi Borca i Mladosti, koji su nakon prva dva kola bili skupa sa Zrinjskim na diobi prvog mjesta.

Oba tima u susret ulaze sa po dvije pobjede koje su stvorile značajnu euforiju i optimizam u ekipama, pa i jedni i drugi računaju na to da pozitivan rezultat mogu ostvariti i u međusobnom duelu.

Borac je u prvom kolu sa 2-0 savladao ekipu Čelika u najposjećenijoj utakmici kola, a onda je na gostovanju kod GOŠK-a potvrdio taj trijumf i tako došao u poziciju u kojoj već dugo nije bio. Uz bijeljinski Radnik je jedini koji nije primio gol u prva dva kola, a sa tri postignuta gola zauzeo je vrh tabele i po gol razlici iz prva dva susreta, pa treba očekivati da u večerašnjem duelu protiv Mladosti posjeta na Gradskom stadionu u Banja Luci bude i nešto veća nego je bila u prvom kolu protiv Čelika.

S druge strane, Mladost svakako ne dolazi bez ambicija i prva je zaista ozbiljna ekipa sa kojom će se Borac susresti u ovoj sezoni. Iako je ekipa u odnosu na prošlu sezonu gotovo u potpunosti promijenjena, novi šef stručnog štaba Edis Mulalić uspio je implementirati svoj stil igre i Mladost izgleda jako dobro, a već je sada jasno da će se protiv kakanjskog tima naigrati tek mali broj timova.

Ono što će duel protiv Borca pokazati svakako jeste i kakvi su kapaciteti još uvijek nove ekipe Mladosti da igra dobro i na gostujućim terenima, a bude li ekipa Edisa Mulalića položila i taj test, onda je jasno da se može govoriti i o borbi za plasman u ligu za prvaka.

Međusobni omjer

Teško je govoriti o međusobnom omjeru dva tima koji su u svojoj historiji odigrali samo dvije utakmice, pa se možda bolje osvrnuti na te utakmice.

U prvoj utakmici koju su međusobno igrali Borac i Mladost, odigranoj 8. augusta 2015. godine upravo u trećem kolu Premijer lige u Banja Luci, gostujući tim je odigrao jako dobar meč, te je odnio zaslužen bod iz Banja Luke, a golove za oba tima postigao je Nebojša Runić, koji je prvo donio vodstvo Borcu, a potom autogolom poravnanje Mladosti.

Ipak, samo je nekoliko igrača s obje strane koji su nastupili u toj utakmici i dalje u svojim timovima, a slično vrijedi i za utakmicu u Doboju kod Kaknja iz 18. kola iste sezone, kada je Borac preokretom u posljednjim minutama ostvario trijumf. Oba tima su tada igrala ofanzivno, a Mladost je povela u 76. minuti pogotkom Anela Husića, no do kraja meča rezultat su preokrenuli Uglješa Radinović i Lazar Marjanović.

Naravno, niko od njih danas više ne igra u pominjanim klubovima, ali ono što je interesantno jeste da je u toj utakmici Borac sa klupe predvodio Željko Vranješ, trener koji i danas sjedi na klupi Banjalučana, nakon što je klub preuzeo poslije odlaska Vuleta Trivunovića.