Detalji nesreće u Maglaju: Djevojčica se vraćala iz mekteba kada ju je pokosio Passat

Na magistralnom putu M-17, u naselju Liješnica kod Maglaja,jucer oko 11.30 sati dogodila se tragična saobraćajna nesreća u kojoj je život izgubila 12-godišnja djevojčica M.S.

Nesreća se dogodila kada je djevojčica krenula kući sa mektebske nastave. Prelazila je magistralni put M-17 na neobilježenom prijelazu kada ju je udarilo vozilo Passat kojim je upravljao T.D. (1980.) iz Suhog Polja kod Doboja koji se u trenutku nesreće kretao iz pravca Zenice.

Djevojčica je nakon nesreće prevezena u Službu hitne medicinske pomoći  Doma zdravlja Maglaj gdje su dežurni zdravstveni radnici, nažalost, mogli samo konstatovati smrt.

Potreseni tragedijom

Na licu mjesta ekipa Avaza.ba zatekla je grupu mještana Liješnici. Duboko su bili potreseni tragedijom koja je zadesila porodicu poginule djevojčice.

Ogorčeni su na vozače koji ovom dionicom, kako tvrde, voze preko svih ograničenja.

–  Djevojčica je bila pravo zlato“, bilo je prvo što su nam rekli.

Šefik Ibraković je iz Misurića, a u Liješnici mu živi kćerka sa porodicom.

– Imam dva unuka, jedan je već krenuo u školu i svakodnevno na ovom mjestu prelaze magistralu kao i ostala djeca koja iz naselja Salkići idu do objekta područne škole. Vozila koja se kreću iz pravca Maglaja i izlaze iz tunela imaju ograničenje 70 kilometara na sat.

Taj znak niko ne poštuje, to odgovorno tvrdim. Ne predstavlja samo magistrala opasnost za djecu, nego i loklani put pored škole. Zašto se na ovom dijelu magistrale ne postave barem pješački prelazi, pita se ogorčeni Ibraković.

Loša preglednost

Mještani nam pričaju da je loša preglednost, posebno za pješake, i kada su kamioni parkirani ispred obližnjeg stovarišta građevinskog materijala. Još jedna opasnost za djecu, tvrde.

Prije rata na istom mjestu poginula je također desetogodišnja djevojčica

Okupljeni mještani odlučni su u namjeri da se na ovom dijelu magistralnog puta M-17 uvedu znatno niže dozvoljene brzine kretanje, ali i da se osigura sigurnost pješaka izgradnjom podhodnika.

Uviđaj na licu mjesta obavili su istražitelji PS Maglaj uz dežurnu kantonalnu tužiteljicu Adisu Kadušić.

Više detalja o ovoj tragičnoj nesreći znat će se nakon okončanja svih istražnih radnji. Dok je trajao uviđaj, saobraćaj se ovom dionicom M-17 odvijao naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

zosradio