Detalji nesreće u RMU Kakanj: Nakon što je danas poginuo Nedžad Sabljaković

Mašinovođa Nedžad Sabljaković koji je poginuo jutros na pogonu Separacija, pri Rudniku mrkog uglja ”Kakanj”, u naselju Ćatići, zaboravio je zakočiti lokomotivu kojom je upravljao.

Direktor Rudnika Kasim Alajbegović novinarima je kazao da je mašinovođa izašao iz lokomotive da izvrši neku intervenciju i nije vidio da se kreće prema njemu.

– Našao se između dva odbojnika, dvije lokomotive – rekao je Alajbegović.

Na teren su izašli federalni rudarski inspektor i kantonalni tužilac.

Sabljaković je radio na pogonu Separacija koji je pogon za preradu uglja. Iz Rudnika su pojasnili da se na tom odjelu prečišćava ugalj da bi u Termoelektranu išao što kvalitetniji.

U taj pogon dolazi ugalj iz jama Seoce i Begići te površinskog kopa Vrtlište.

VEZANI TEKST – Nesreća u RMU Kakanj: Poginuo rudar Nedžad Sabljaković

Istakao je da je povrijeđeni radnik sanitetskim vozilom hitno prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica, ali je uslijed zadobijenih povreda preminuo.

– Inspektori su izašli na lice mjesta i oni su dalje postupili u skladu sa zakonom i pravilima struke. Šta su tačni uzroci nesreće, oni će da utvrde na osnovu ispitivanja svih tamo. Radi se o nesreći na radnom mjestu – pojasnio je Alajbegović.

Govoreći o sigurnosti u rudniku, naglasio je da je riječ o djelatnosti opasnoj po život.

– Ovo je poluvojni ustroj i nesreće se dešavaju. U sigurnost rudara u zemlji, unutar jame, uložen je 21 milion maraka, dakle, u jamu Begići-Bištrani, gdje smo u oktobru 2015. godine imali nesreću u kojoj su poginula četiri rudara – dodao je Alajbegović.

Direktor Alajbegović je kazao da Rudnik od 1902. godine brine o porodicama stradalih rudara i uposlenika te da će tako biti i u ovom slučaju.

Nedžad Sabljaković u kakanjskom rudniku zaposlen je od 1992. godine, a radni vijek proveo je u pogonu Separacija.

(AA)