Direktor RMU tvrdi: Normalizira se stanje u slivu Ribnice, hidrotehnički objekti odgovorili zadatku!

Obilne padavine u posljednjia dva dana izazvele su na području Kaknja porast vodostaja do srednjeg nivoa bez posljedica, a izuzetak je bio sliv rijeke Ribnice odnosno putna komunikacija Donji Kakanj-Brnjic i put prema Subotinju. Rudnički hidrotehnički tunel Ribnica, odgovorio je projktovanom zadatku, primio znatne količine Ribnice koje su završili u Bosni, bez ugrožavanja koridora VC, objekata i stanovništva u Donjem Kaknju

O stanju vodotokova na području Kaknja, Nurudin Hrusto, šef Službe Civilne zaštite Općine Kakanj, kaže:

– Stanje na području Kaknja je zadovoljavajuće.Vodostaj rijeke Bosne i svih njenih pritoka je na nekom srednjem nivou, nije blizu izljevanja i ne prijeti težim posljedicama. Nismo imali ni intervencija ni poziva. Izuzetak je sliv rijeke Ribnice, odnosno, put od Donjeg Kaknja prema Brnjicu.

Tu je i klizište iz 2016. godine što je kompleksno pitanje i najmanje je izazvano ovim padavinama.

U tom području se probija i nova trasa puta i sve dok se ne uradi taj put mještani u području Brnjica i naselja Subotinje će trpiti posljedice porasta vodostaja.

Posebnu pažnju u javnosti, izazavala je rijeka Ribnica, koja u Tičićima, na ušću u Bosnu izlazi iz rudničkih hidrotehničkih objekata i objekta Autocesta FBiH, koji su urađeni ispod regionalne saobraćajnice i autoputa A1. Objave na društvenim mrežama i nekim portalima uznemirili su javnost, ali ovoga puta u odnosu na 2017. godinu nije bilo razloga za bojazan da bi se moglo ponoviti izlijevanje rijeke kakvo se dogodilo 2017. godine. Tada nisu postojali objekti od izlaza iz tunela i ispod regionalnog puta.

Izgradnjom tih objekata uvećane količine rijeke Ribnice, adekvatno su prihvaćene, i direktor Rudnika Kakanj, Sead Imamović, danas je za FTV i NTV IC Kakanj, rekao:

– Na izlazu iz Tunela Ribnica, u Brzotoku vidimo iritirajući vodoskok, da ga tako nazovem, koji nestvara finu sliku, koji uznemirava ali to je dokaz da je Tunel Ribnica u funkciji i da propušta znatne količine vode s područja ulaza u tunel. S druge strane i prelivni kanal koji je u funkciji određenu količinu vode je pretransportovao, koritom Ribnice do rijeke Bosne. Možemo reći da su hidrotehnički objekti Rudnika, odgovorili zadatku. Vremenske prilike se stabiliziraju pa je došlo do smanjenja nivao rijeke Ribnice i umanjen je riziko faktor.