Dodik: Kulminacija stanja u kojem se BiH nalazi od 1995.

U Banjoj Luci održava se posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Poslanicima se obratio predsjednik RS-a Milroad Dodik, koji je rekao da predstavnici Bošnjaka stalno nastoje da srpskom narodu pripišu genocidno određenje, što je vidljivo i iz zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije, te da je zbog svega neophodno srpsko jedinstvo.

“Zbog svega u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u skladu sa našim odgovornostima, moramo definisati jedinstvene politike. To mora biti urađeno i zbog budućeg vremena”, rekao je Dodik i naveo da bošnjačka politika mora biti odbačena jer se njome majorizuje srpski narod u BiH.

On je predložio da se u skupštinskim zaključcima jasno odbace politike koje sprovodi bošnjački član Predsjdništva BiH Bakir Izetbegović i da budu podržane aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodik kaže da je neophodno zatražiti i da se organi BiH izvine Srbiji zbog nedopustivog gesta mržnje, zaključiti da je nemoguće da neko predstavlja BiH, ako nema Srba, te da bude ukinut OHR i da sa radom prestane Savjet za provođenje mira.

“Tužba je pravno analizirana do detalja i mogli smo čuti da na tu tužbu i presudu nije bilo moguće uputiti žalbu, nego samo reviziju. Tužba nije nikada bila legalna. Alija Izetbegović je 1993. godine podnio neku tužbu u uslovima kada nije mogla predstavljati BiH. Bez obzira na sve to i bez obzira na činjenicu da je BiH po Dejtonu predstavljala sve, pa i nas iz RS, međunarodni faktor je prihvatio takvu nepotpunu i lažnu tužbu koja je podnesena”, kazao je Dodik, dodavši da je za njega RS iznad svake partije, pojedinca, fotelje ili privilegije.

“NSRS je jedino mjesto gdje se mogu definisati interesi RS-a. Danas moramo definisati NSRS kao mjesto svih naših odluka. Ovo je velika kriza koju je nizom loših odluka proizveo Bakir Izetbegović. Ovo je najbrutalniji udar na funkcionisanje institucija jer je jedan član Predsjedništva napustio institucije i sa neformalnom grupom donio odluku. Ovo je samo kulminacija stanja u kojem se BiH nalazi od 1995. godine. Moramo se stalno podsjećati svih vjerskih garnitura iz bošnjačkog naroda koji su činili sve da naša prava ukinu”.

Dodik smatra da su se predstavnici politike Bošnjaka godinama mijenjali, ali politika nije.

“U čemu je razlika politike Izetbegovića, reisa Cerića, Tihića? Ljudi su se mijenjali, ali politike nisu. Njih sve okuplja mržnja prema RS-u i neće propustiti priliku da manifestuju ono što znaju. Da li ste čuli ijednog Bošnjaka da je doveo u pitanje legalitet revizije. Izetbegović i njegovi sljedbenici su urušili BiH dodatno. Ovo je najžešći udar na BiH i ne smijemo ga propustiti. Kako ćemo se ponašati kad neko dođe i kaže da je popunjen upitnik Evropske komisije i već poslan, a nas niko nije konsultovao”.

Optužnice zbog referenduma

Dodik je ponovio da će od 11. do 15. marta Tužilaštvo BiH podići optužnice protiv zvaničnika RS-a za organizovanje referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, koji je neustavnim proglasio Ustavni sud BiH.

Tvrdi da će optužnice biti podignute “kako bi se ućutkali oni koji brane interese RS-a”.

Naveo je da je “organizovana čitava pravosudna hajka protiv svih političara u RS-u, bez obzira na to kojoj opciji pripadaju, u nastojanju da se gotovo čitav politički esablišment kriminalizuje kako bi se obračunali s RS-om“.

(osslobođenje)