Druženje sa dr. Kukavicom i promocija novog romana “Predodređenje” – Park Doma kulture Kakanj

U parku Doma kulture u Kaknju, u ponedjeljak, 2. avgusta, uz druženje sa autorom, bit će promoviran novi roman “Predodređenje” dr. Edina Urjana Kukavice, bosanskohercegovačkog književnika i kolumniste. Publika je o romanu čula prvi put na Bookstanu, Međunarodnom festivalu književnosti u Sarajevu početkom jula, u Zenici je promocija priređena prošlog četvrtka, a slijede u Mostaru 5. avgusta, u Konjicu 10. avgusta, a potom i u Tuzli, Jajcu, Gradačcu, Brčkom…

Tri dimenzije

Bujica osjećaja što golicaju dušu jednostavno je nezaustavljiva dok čitate, otvaraju se slike pred očima, žednim da vide još i dalje.. osjećaji svetog, patriotskog, ljudskog, viteštva…, vode vas u dimenziju nevidljivog", čitalački je doživljaj novog romana Kukavice.

Autor “Predodređenja” kroz sva svoja djela, pa i romane i rukopise o duhovnosti, te naučne radove i kolumne ističe prije svega Bosnu i Hercegovinu. Kukavica je na našim prostorima jedinstven po tome što jedini piše u tri intrigantne oblasti – književnoj, politološkoj i tesavvufskoj! Duhovnost koja prožima Predodređenje; dolazi iz Urjanove suštine kao duhovnog učitelja, šejha. A sve je zaokruženo literarnom osebujnošću za potpuni osjećaj čitaoca.

“Predodređenje”, čiji izdavač je “Buybook”;, u značajnoj mjeri predstavlja brata blizanca romanu “Vjernik”; iz 2012/2013. godine koji mu prethodi. Moglo bi se reći da se povijest koju Kukavica istovremeno temeljito istražuje i intimno doživljava znakovito usložnjava od romanat; “Prvorođeni”; “Beša”; i “Vjernika”; do ;”Predodređenja”;.

Sveta zemlja Bosna

U “Predodređenju”; se – navest ćemo samo jedan primjer – historijska događanja, stvarni likovi koji su učestvovali u križarskom napadu na Jeruzalem 1099. godine – smještaju u Bobovac, premda svi uži lokaliteti nose izvorne, jeruzalemske nazive, neke nejasne godine koja može biti bilo koja srednjovjekovna, ali i moderna. U domenu likova, najkarakterističniji je primjer biblijske Apokalipse, otkrovenja Ivanu, koje se ovdje iznosi kao otkrivenje Mislavu, Didu bosanskom.

Postoji jedna dimenzija romana “Predodređenje”; koja je toliko očigledna da ju je gotovo nemoguće uvidjeti, odnosno,

sakrivena je u očiglednom. Naime, literarnom identifikacijom Jeruzalema sa Vrandukom – i sljedstveno tome svih ostalih toponima Svete zemlje u zemlju Bosnu, premda ih naziva izvornim nazivima – autor na naročit način saopćava svoj osobni doživljaj Bosne i Hercegovine, njegove I zemlje njegovih predaka, kao doista svete zemlje.

KSC Kakanj/Kakanjinfo.com