Džaferović: Spremni smo da podržimo “mini Šengen”

Predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović, u izjavi za medije istakao je da je ova posjeta bila vrlo korisna za BiH

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić danas su boravili u Briselu gdje su se sastali s visokim zvaničnicima Evropske unije. Članovi Predsjedništva najprije su imali radni ručak s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljem (Varhely) u 13 sati, nakon čega su se susreli i s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Žozefom Boreljom (Josep Borrell). Nakon sastanka s Boreljom, medijima su se obratila sva tri člana.Predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović, u izjavi za medije istakao je da je ova posjeta bila vrlo korisna za BiH.

– Zato mi je žao što su neki mediji. kako sam obaviješten, izvještavali da su postojali neki nesporazumi tokom fotografiranja u Evropskom parlamentu. To je najobičnija zloupotreba onog što se dogodilo, ništa se nije dogodila, i ja evo koristim priliku da u prisustvu članova Predsjedništva to demantiram. Radi se o protkolu jednostavno kad je fotografisanje u pitanju, tvrdi Džaferović.

Džaferović navodi i da nakon ovog sastanka ima krajnje dobre vijesti za Bosnu i Hercegovinu.

– Dobre vijesti su da će EU iduće sedmice objaviti dva izvještaja, jedan koji se tiče proširenja i drugi koji se tiče paketa ekonomske podrške zapadnom Balkanu. Kada je u pitanju proširenje Evropske unije, danas je na svim sastancima kazano da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU, i da BiH treba da nastavi da predano radi na ispunjavaju svih obaveza iz tih 14 prioriteta. Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status u okviru sljedeće 2021. To je danas kazano na ovim sastancima. 

Pored kandidatskog statusa, Džaferović najavljuje i ekonomsku podršku našoj zemlji-

– Kada je u pitanju paket ekonomske podrške regiji zapadnog Balkanu, on će naredne sedmice bit predstavljen od komesara za susjedsku politiku, to je vrlo značajan paket koji treba značajno da podrži infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj cijelog regiona zapadnog Balkana, od čega se dobar dio odnosi na BiH, o detaljima će se sljedeće sedmice govoriti u svim glavnim gradovima zapadnog Balkana komesar za susjedsku politiku, navodi Džaferović.

Na sastanku se razgovaralo i o jednom od gorućih problema BiH ali i čitave Evrope, naime problema migracija.

– Danas smo razgovarali i o brojnim drugim temama, prije svega o temi migracija, BiH je opterećena pitanjem migracija, EU će nam pomoći da se što uspješnije nosimo s tim problemom. Evropska komisija je pripremila novi plan za rješavanje pitanja migracija unutar džava EU među članicama koji će pomoći da se u BiH smanji broj ilegalnih migranata. 

Džaferović je ponovio da Evropska unija daje punu podršku “mini Šengenu” koji sada i on sam podržava.

 Govorili smo i o pitanju regionalne saradnje, nama je kazano da ono što se kod nas naziva “mini Šengen,” da je to realizacija četiri slobode na kojima počiva EU kada je u pitanju kretanje robe, ljudi, kapitala i usluga, da je to nešto što će biti standardizirano u skladu s pravilima Evropske unije, to nije zamjena za evropski put bilo koje države, nego je to u stvari priprema tih država za članstvo u EU.

Kao što znate, Predsjedništvo BiH je pozdravilo već tu incijativu koja postoji između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, zadužili smo Vijeće ministara da nam pripremi šta to znači za BiH, i mi kao Predsjedništvo, nakon svih ovih razgovora, smo spremni da podržimo jednu takvu incijativu, ali odluka će biti na svim institucijama u BiH, Predsjedništvu, Parlamentu BiH i Vijeću ministara.

(avaz)