DŽEMAT ČARŠIJA KAKANJ : 450 POLAZNIKA MEKTEBA NA JEDNIM HATMAMA

U džematu Čaršijske džamije u Kaknju, u subotu, 13.05.2017. godine, upriličena je svečanost povodom završetka mektebske 2016/2017. godine, u narodu poznate HATME.

Mekteb u džematu Čaršijske džamije u Kaknju ove godine pohađalo je 477 upisanih polaznika od kojih je 401 bilo redovno, a na hatme je pristupilo 450 polaznika.

Nastavu su izvodili tri muallima: Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam džemata te muallime: Amra Hrusto i Saliha Kovač.

Ove godine je sufaru završilo 77 novih polaznika tako da sada u Kur’anu uči 254 polaznika.

Polaznici ovog mekteba su osvojili prvo mjesto iz kategorije ilmihal stariji uzrast i treće ilmihal mlađi uzrast, te prvo mjesto kiraet mlađi uzrast i treće mjesto kiraet stariji uzrast na nivou Medžlisa Kakanj. Isto tako predstavnici ovog mekteba su osvojili dva treća mjesta na nivou Muftijstva sarajevskog i to Ahmed Mušanović – kiraet mlađi i Emina Čobo – ilmihal stariji uzrast.

Na takmičenju muezzina polaznik petog razreda, Ešref Škulj osvojio je prvo mjesto iz kategorije muezzini mlađi uzrast.

Fudbalska ekipa ovog mekteba je pobjednik mektebskog turnira na nivou Medžlisa a na završnom testiranju iz ilmihala, ovaj mekteb je od 331 testiranog učenika, postigao 4.02 prosjek na što smo takođe veoma ponosni.

Pri mektebu djeluje i škola hifza koju pohađa dvadesetak polaznika, horska sekcija, mreža mladih sa različitim aktivnostima itd.

Nakon svega rečenog možemo sumirati da je za nama još jedna uspješna mektebska godina.

Hatmenska svečanost ove godine bila je zamišljena da se održi u haremu džamije, kako bi polaznici imali komociju, a svi roditelji bili prisutni i pratili sam program hatmi.

Čak je i generalna proba, dan prije, održana vani.

Međutim, noć prije hatmi kiša je padala cijelu noć, i hatme su morale da se održe u džamiji.

To je donekle omelo samu zamisao, jer mnogi roditelji fizički nisu mogli uči u džamiju, ali tim za organizaciju hatmi koji su činili pored imama i muallima, mutevelija i džematski odbor, dio omladinaca iz mreže mladih džemata, su učinili nadljudske napore da sve protekne u najboljem redu.

Hatme su trajale oko dva sata, od deset do dvanaest sati u kojem su polaznici izveli prelijep program, sa učenjem Kur’ana, ilahija, recitacija, igrokaza itd.

Na kraju se obratio Faruk ef. Agić, član komisije Medžlisa Kakanj, koji je pohvalio muallime za njihov trud i djecu za uspjeh te poručio da ovaj skup svima nama nudi nadu u bolju budućnost.

U programu je nastupio i muezzin Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a nekada polaznik ovog mekteba, Mirza Ganić, koji je predivno proučio jednu ilahiju i na kraju ašere, nakon čega je Faruk ef. proučio dovu sa čime je program bio završen.

Svi prisutni su bili zadovoljni programom hatmi a na kraju smo ispratili još jednu generaciju maturanata, njih 30 učenika devetog razreda, koji su ove godine završili svoju drugu, mektebsku, hatmu. Zaželjeli smo im sreću u životu i pozvali ih da od nove mektebske godine budu dio mektebskog kluba, nastave za srednjoškolce, što su oni čvrsto i obećali.