DŽEMATLIJE ČARŠIJSKE DŽAMIJE SA NOVIM MOTOROM OBRADOVALE MUJEZINA HUSEINA KADRIĆA

U toku ramazana 1438. h.g. u džematu Čaršijske džamije u Kaknju bile su organizirane različite aktivnosti kako bi ramazan bio doživljen u svoj svojoj punini.

O mnogim aktivnostima smo već informisali javnost i putem ove stranice. Mnoštvo aktivnosti poput: mukabela, predavanja, sehura, iftara, humanitarnih akcija, druženja i drugih sadržaja imalo je za cilj da okupi i uključi u džemat što više naših muslimana svih generacija, i mladih i starih.

Sa približavanjem posljednje trećine ramazana džemat je postajao sve zreliji i spremniji za aktivnost više.

Jedna takva aktivnost izrodila se kao ideja od samih džematlija koji su imamu Elvedin ef. predložili a to je akcija prikupljanja sredstava za kupovinu novog motora za mujezzina Čaršijske džamije, Huseina Kadrića.

Elvedin ef. je sa oduševljenjem prihvatio ovu ideju i kroz predavanja predložio klanjačima, a posebno onima koji su svaku noć posljednje trećine klanjali Tehedžud namaz, da svaku noć, tražeći lejletul-kadr, izdvoje po jednu marku u ime Allaha i da je ili ubace u džamijsko sanduče ili u kutiju u akciji Motor za muezzina, koja je posebno uređena za ovu akciju.

Na taj način, savjetovao je Elvedin ef. džematlije, sigurno će pronaći noć kadr a to znači kao da su zikrili, klanjali i sadaku dijelili više od 30000 noći to jest 1000 mjeseci koliko po Kur’anu vrijedi noć kadr.

Na kraju ramazana je konstatovano da je skupljena značajna svota novca, dostatna za ostvarenje zamišljene akcije.

Nakon Bajrama bilo je potrebno realizovati plan akcije a to je kupovina motora.

Elvedin ef. je uz pomoć nekoliko džematlija, a na koncu i samog muezzina Huseina pronašao prikladan motor kojeg su odmah kupili, te izvršili registraciju na ime muezzina kojem će dolazak na vaktove od sada biti olakšan.

Molimo Uzvišenog Allaha d a obilato nagradi sve one koji su učestvovali i podržali ovu hajir akciju.

Amin.