EBRD: 36 miliona eura za dionicu Donja Gračanica – Klopče na koridoru 5-C

dron-klopce-620x330

EBRD: 36 miliona eura za dionicu Donja Gračanica – Klopče na koridoru 5-C – Za koridor 5 C i Luku Brčko 86 miliona eura  – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett potpisali su danas u Sarajevu ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoceste na koridoru 5-C u vrijednosti 76 miliona eura, te ugovor o finansiranju modernizacije Luke Brčko u vrijednosti 10 miliona eura.

“Za izgradnju dionce Svilaj – Odžak bit će ne raspolaganju 40 miliona eura, dok će 36 miliona eura biti utrošeno za radove na dionici Donja Gračanica- Klopče u okolini Zenice. Važno je istaći da se na ovaj način imlementira Okvirna strategija za transport za period 2016-2030”, rekao je nakon potpisivanja ministar Bevanda.

Kredit je, po njegovim riječima, alociran na Federaciju BiH i korisnik je Javno preduzeće „Autoceste Federacije BiH“ i planirano je da projekti budu okončani do kraja 2019. godine.

Za Luku Brčko je potpisan ugovor kojim su osigurana sredstva od deset miliona eura za finansiranje modernizacije ove luke koja, kako je dodao Bevanda, predstavlja veliki, ali neiskorišteni potencijal.

Bevanda je dodao da je rok otplate za oba kredita 15 godina s grejs periodom od tri godine, te da je kamata jednaka euribor plus jedan posto marže. Izrazio je nadu da će projekti biti uspješno realizovani izražavajući istovremeno zahvalnost predstavnicima EBRD-a.

Direktorica Odjeljenja za transport EBRD-a Sue Berrett izrazila je zadovostvo potpisivanjem ovih ugovora dodajući da riječ o dva najveća infrastrukturna investiciona projekta u BiH.

Berrett je istakla da je kredit od 10 miliona eura za finansiranje unapređenja objekata infrastrukture Luke Brčko i željezničkog pristupa luci predstavlja investiciju koja će povećati radnu efikasnost luke i modernizirati zastarjelu opremu.

“Riječ je o prvoj investciji EBRD- a na unutrašnjim plovnim putevima u BiH i pomoći će razvoju transportnih usluga na Savi promoviranjem multimodalnog načina transporta uz nisku emisiju štetnih gasova”, istakla je Berrett.

Naglasila je značaj oba projekta u smislu povezivanja BiH sa zemljama Evropske unije jačanjem saobraćajnih veza.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić je nakon ceremonije potpisivanja ovih ugovora u izjavi novinarima pojasnio da je tim činom za Autoceste FBiH razriješena vrlo bitna stavka zatvaranja finansijske konstrukcije za zahtjevne dionice na autputu koridora 5-C.

Terzić je dodao da u ugovoru ne stoji da mora biti donesen zakon o akcizama, dodajući da je to uvjet efektivnosti, koji se može i promijeniti.

“Nadam da će zakon o akcizama biti usvojen. Smatram da ćemo imati dovoljno vremena i da taj zakon usvojimo dok sredstva ne budu operativna. Potrebno je još proći put ratifikacije što znači Parlamentarnu skupštinu BiH, Predsjedništvo i Vijeće ministara, za šta objektivno treba vremena, a do tada se nadamo da će zakon o akcizama biti usvojen”, dodao je Terzić.