Eko edukacija mladih putem NTV IC Kakanj

NTV IC u ovom projektu učestvuje programom pod nazivom Eko glas za spas koji podrazumijeva serijal od 10 emisija, ekološke spotove te redovnu sedmičnu ekološku rubriku

Zahvaljujući velikom iskustvu u realizaciji ekoloških tema NTV IC našla se među ovogodišnjim korisnicima granta u projektu “Misli o prirodi!”. Riječ je o projektu kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a podržava Vlada Švedske, sve sa ciljem povećanje uticaja civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko djelovanje na lokalnom nivou.

Emisije pod nazivom „Eko oko – eko glas“ emitovat će se zadnjeg četvrtka u mjesecu, a kroz različite rubrike predstavljat će sadržaje vezane za ekološke aktivnosti NVO i lokalnih zajednica, te aktivnosti nadležnih tijela.

Sveke subote u informativnoj emisji “Vijesti” gledaoci mogu gledati rubiku pod nazivom „Eko plus – eko minus„ koja donosi primjere dobre i loše ekološke prakse odnosno odnosa čovjeka prema okruženju.

NTV IC u ovom projektu učestvuje programom pod nazivom „Eko glas za spas“ koji podrazumijeva serijal od 10 emisija, ekološke spotove te redovnu sedmičnu ekološku rubriku u informativnoj emisiji vijesti. Namjera im je ovim sadržajima podići nivo javne svijesti i znanja o značaju zdravog života na zemlji i opasnostima koje prijete zagađenjem okoliša. Zatim informisati o opasnostima i negativnim posljedicama neodgovornog odnosa prema okolišu i uticati na izmjenu ponašanja promocijom pozitivnih primjera.

Ovaj program trajat će narednih deset mjeseci, a realizirati će se na području ZDK, SBK i Sarajevskog kantona.

U realizaciju programa NTV IC mogu se uključiti i građani koji će putem maila ili telefona ove medijske kuće predlagati teme koje će promovisati pozitivne primjere ali ukazati i na sve ono negativno iz oblasti ekologije.

Svi navedeni sadržaji biće plasirani i na veb stranici www.ntvic.ba i društvenim mrežama. To će obezbijediti bolji uvid u stavove korisnika i veću interakciju sa njima, naročito sa mlađom populacijom
Kroz projekat EKO GLAS ZA SPAS, IC Kakanj će podsticati aktivnije učešće publike u kreiranju medijskih sadržaja te na taj način podići nivo javne svijesti i znanja o značaju zdravog života na zemlji i opasnostima koje prijete zagađenjem okoliša.

Više o projektu pročitajte na: mislioprirodi.ba, a sve video materijale iz projekta možete pronaći na web stranici ntvic.ba.

NTV IC Kakanj je lokalni medij koji veliku pažnju poklanja ekološkim temama, u čemu se posebno ističu projekti edukativnog karaktera namijenjeni školskoj djeci, te projekti u kojima je ostvarena saradnja sa ekološkim organizacijama. Učesnici njihovih prethodnih projekata u međuvremenu su postali generacijski edukatori za mlade, te aktivni mladi ljudi zainteresirani za stanje i budućnost svoje zajednice.