Ekologija: Ponovo grčevita borba za ono što svim građanima Kaknja pripada!

Glasajte protiv crnog scenarija koji Kaknju i drugim zagađenim sredinama donosi još turobniju i karcinomima opterećeniju budućnost, glasajte za život!

Dok se u Kaknju iz godine u godinu u stotinama broje oboljeli od raznih vrsta karcinoma, dok svakodnevno od najtežih bolesti obolijevaju građani Kaknja svih uzrasta i generacija, uključujući i djecu što je posebno bolno, u Sarajevu je smišljen novi scenarij koji će, ako prođe, prouzrokovati novo povećanje već odavno alarmantnih pokazatelja u pogledu broja oboljelih od teških bolesti u Kaknju.

Vlada F BiH uputila je Parlamentu F BiH Prijedlog Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost Federacije Bosne i Hercegovine kojim se predlaže nova raspodjela sredstava koja zagađivači plaćaju zbog prekomjernog zagađenja zraka. Predlaže se da omjer raspodjele bude 30 % na račun Fonda za zaštitu okoliša F BiH, 40 % na račun kantona i mizernih 30 % na račun općine.

Ukoliko u Parlamentu F BiH bude usvojen ovakav prijedlog zakonskih akata to će za Kakanj značiti novi crni scenario obzirom da i postojeća raspodjela sredstava Kaknju ne omogućava da se adekvatno bori za smanjenje zagađenosti zraka. Nova raspodjela bi značila da Općina Kakanj neće biti u mogućnosti voditi niti minimum borbe za zdravlje svojih građana. Nova raspodjela bi značila nemogućnost ulaganja u rekonstrukciju i širenje mreže daljinskog grijanja kako bi se u Kaknju gasile mini kotlovnice i tako smanjivala zagađenost zraka kojeg opterećuje najviše industrija.

Nova raspodjela bi značila kraj ulaganja u skijalište i vazdušnu banju Ponijeri koja je tokom najtežih zagađenih perioda spas za građane Kaknja. Nova raspodjela bi značila kraj za brojne druge ekološke aktivnosti poput projekata energetske efikasnosti, besplatnog prijevoza do Ponijera u vrijeme enormnog zagađenja zraka i brojnih drugih projekata, a sredstva od kakanjskih zagađivača bi se trošila svugdje, a najmanje u Kaknju koji je najzagađeniji.

Ili će nas neko pokušati uvjeriti da kakanjska industrija zagađuje sve, samo ne Kakanj!?

I da apsurd bude veći, Vlada F BiH je zatražila od Parlameta F BiH da se predložena zakonska rješenje razmatraju po skraćenom postupku, bez javne rasprave, bez prilike da bilo ko kaže bilo šta.

Skraćeni postupci se primjenjuju u određenim alarmantnim situacijama kada treba spašavati ljudske živote, no sada se traži skraćena procedura u postupku usvajanja zakona koji će, ako se usvoji, odnijeti brojne ljudske živote jer lokalne zajednice neće imati niti minimum sredstava da se bore za zdravlje svojih građana.

Zato apeliramo na federalne zastupnike, apeliramo u ime građana Kaknja koji opravdano strahuju od najtežih bolesti koje donosi zagađenje, u ime kakanjske djece, ne usvajajte ovakvo zakonsko rješenjene budite saučesnici u crnom scenariju koji Kaknju i drugim zagađenim sredinama donosi još turobniju i karcinomima opterećeniju budućnost.

Glasajte protiv namjere da se ovakav zakon razmatra po skraćenom postupku, dajte nam bar priliku da kažemo kako je u Kaknju karcinom učestala pojava kao što je učestala obična prehlada u drugim gradovima koji nisu opterećeni zagađenjem zraka. Apelujemo na vas da ne dozvolite da prijedlog pomenutog zakona bude usvojen.

Naknade koje plaćaju Termoelektrane zbog prokomjernog zagađenja zraka kroz emisije „SO2 i NOx su „PENALI“ iz razloga što emituju i do 40 puta više od dozvoljenih količina.

Shodno tome, smatramo da lokalne zajednice u kojima egzistiraju zagađivači treba da budu adekvatno obeštećene, te smatramo da je potrebno da se član 22. Prijedloga Zakona izmijeni na način da se raspodjela prikupljenih sredstava vrši u omjeru: općina – 70 %, Fond za zaštitu okoliša F BiH – 20 % i kanton – 10 %.

Također predlažemo da se uplata sredstava koja su namijenjena općinama direktno uplaćuju na račun općina od strane Fonda za zaštitu okoliša F BIH kako bi se izbjegla bespotrebna zadržavanja sredstava na višim nivoima.