Eksponat Starog mosta u bakru kakanjskog zanatlije Paše Bajramovića

Zanatlija koji pravi predmete za ukras ili svakodnevnu upotrebu

Eksponat Starog mosta u bakru kakanjca Paše Bajramovića

 Skoro svima poznat kazandžija Pašo Bajramović iz Kaknja svoj cijeli život je posvetio izradi predmeta od bakra. Ovaj stari interesantan i vrijedan zanat je naslijedio od svojih roditelja, a izradom eksponata Starog mosta od bakra pomjerio je granice u onome što voli raditi.

Pedesetogodišnji Kakanjac Pašo Bajramović od djetinjstva se bavi izradom predmeta od bakra, a kazandžiluk se u njegovoj porodici generacijama prenosi s koljena na koljeno. Bajramović ističe da i danas sa velikom dozom ljubavi pravi i izrađuje bakrene predmete koji su dio tradicije Bosne i Hercegovine, ali i lokalnih sredina koje imaju svoj historijski značaj i pravu istinsku vrijednost.

“Da bi se izradio jedan lijep ali i kvalitetan predmet treba malo više vremena recimo da se uradi samo jedna džezva koju danas sve rjeđe viđamo u našim kućama, a da sada ne govorim o nekim drugim većim predmetima.

Za ovaj vid zanata ali i same bakrene dijelove tradicije najviše su zainteresovani naši stariji ljudi. Mi takoreći na taj način uviđamo da počinjemo gubiti pomalo tradiciju, a omladina nam sve češće pije kafu u kafićima iz aparata, a ne iz džezve i fildžana”, govori nam Bajramović.

Ovaj vrijedni kazanđija i zanatlija  kod kuće u svojoj skromnoj kućnoj radionici pravi sve predmete od bakra koji su danas ukras na policama kuća, radnji, hotela, motela, škola, javnih ustanova, Općina ali ti isti predmeti su i za svakodnevnu upotrebu, naravno za one koji vole kvalitetno i originalno ali i zdravo posuđe. Pašo je za svoju dušu napravio i eksponat Starog mosta od bakra koji izlaže po sajmovima širom Bosne i Hercegovine. “Trebalo je duže vremena da se uradi ovaj eksponat, dugo sam razmišljao ali i planirao da napravim eksponat Starog mosta.

Trebalo mi je oko dva mjeseca da ga napravim. Najviše pažnje sam posvetio luku mosta i na kraju je ispalo dobro”, završava ovaj vrijedni zanatlija. Smatra da će njegov zanat naslijedit njegova djeca koja se školuju, ali su bez posla, a u narednom periodu planira napraviti i eksponat Begove džamije u Sarajevu.

Hamid Hadžić/kakanjinfo.com