Emotivno, patriotsko i poučno obraćanje načelnika Nermina Mandre u bajramskom programu TV Hayat

Obraćanje načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre sa bajramskom  porukom i čestitkom koje je emitirano u bajramskom programu Televizije Hayat, a potom objavljeno i na Facebook stranici Hayat.ba pregledano je više od 20.000 puta, a zabilježena su i brojna dijeljenja video-zapisa i veliki broj lajkova.

Obraćanje možete vidjeti klikom ovdje:

https://www.facebook.com/HayatTVBIH/videos/1529809330404771/

Donosimo i tekstualnu formu ovog veoma emotivnog, patriotskog i poučnog obraćanja:

Bajramska radost jasno ukazuje da istinsku sreću osjeti onaj koji čovjek koji se zna radovati malim stvarima poput dječijeg osmijeha u bajramskom jutru, poput neizmjerne sreće majki i očeva koji na dan Bajrama na vratima dočekuju svoju djecu i unuke, poput bajramske sofre za kojom su najdraži i najmiliji…

Na Bajram se čovjek uvijek i iznova uvjerava u snagu i značaj skladne i snažne porodice u kojoj se članovi međusobno pomažu, jedni drugima su podrška, razumiju se međusobno, dijele radosne i teške trenutke, i sve izazove koje život donosi.

U vrijeme Bajrama iz ljudskih srca na poseban način isijavaju univerzalne civilizacijske vrijednosti uvažavanja, razumijevanja, pomaganja i solidarnosti. Zato bajramski praznik snažno podstiče i usmjerava čovjeka da se ustrajno zalaže za dobrobit zajednice.

Na našem bosanskohercegovačkom mikroplanu bajramsko ozračje posebno treba biti putokaz i uputa svima nama da se u ovom kratkom ovozemaljskom bivstovanju međusobno više poštujemo, suosjećamo, razumijevamo, da malo više sami sebe poštujemo i da prestanemo nipodaštavati svoje društvo, svoju državu, naše domaće proizvode, naše kulturno-historijske znamenitosti i prirodne ljepote. Vrijeme je da prestanemo smatrati bezvrijednim sve što je naše, a diviti se tuđem jer je sve tuđe kao bolje.

Upravo ta snažna i nesvakidašnja bajramska radost upućuje i na potrebu da još više i snažnije volimo ovu našu lijepu Bosnu i Hercegovinu sa njenom hiljudugodišnjom historijom koju su obilježili brojni nasrtaji na njenu posebnost. Bosna i Hercegovina je trajna kategorija, nadživjela je i velika carstva, i različite političke i ekonomske sisteme. Opstala je sa svojim specifičnostima koje se ogledaju u sličnostima koje povezuju i različitostima koje se međusobno obogaćuju.

Sa željom da bajramska radost bude neizmjerna i nesvakidašnja, a istovremeno mirna, skrušena i dostojanstvena što joj daje neobjašnivu čar,
svim muslimanima u BiH i svijetu upućujem čestitku:

Bajram šerif mubarek olsun!