Erdogan: Borimo se protiv sila koje stoje iza terorističkih organizacija

600_1476702830erdogan-aa-1710216

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako njegova zemlja danas vodi najveću borbu još od perioda oslobodilačke borbe za nezavisnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u Ankari govorio u Narodnom kulturnom i kongresnom centru a Ankari, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja.

On je izrazio saučešće porodicama 16 turskih vojnika, koji su jučer poginuli u sirijskoj regiji Al Bab, u sklopu ofanzive “Štiti Eufrata”.

“Naša borba nije obična borba. Izgubili smo 16 naših vojnika, a tamo je ubijeno oko 200 pripadnika ISIS-a. Nismo mogli samo stajati pred onima koji konstantno predstavljaju opasnost po našu zemlju. Zbog toga radimo sve što je potrebno”, rekao je Erdogan.

Kazao je da kada bi Turska odlučila stati, u ovom kritičnom periodu kada se pokušava restrukturisati svijet i regija, pronašla bi se u uslovima Sevra.

“Mi smo narod koji živi sa tugom zbog gubitaka u Lozani. Treba govoriti otvoreno. Turska vodi najveću borbu od Rata za nezavisnost. To je borba za narod, zastavu, domovinu i državu”, kazao je predsjednik Turske.

Osvrnuvši se i na terorističke napade, Erdogan je poručio kako “terorističke organizacije u svemu tome predstavljaju samo pijune.”

“Naša stvarna borba je ona protiv snaga koje se nalaze u pozadini. Te snage stavljaju težište tamo gdje misle da bi mogla biti naša slaba tačka”, rekao je Erdogan, te naglasio:

“Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je potpuno različita. Kao država i narod, suočeni smo sa obavezom da osiguramo naš opstanak, budućnost i slobodu. Zbog toga, svih 79 miliona stanovnika naše zemlje mora ostaviti sve različitosti po strani, te se jedinstveno i zajednički boriti za svoju budućnost”.