Erdogan: Nastavljamo svoj put, raspisat ćemo i referendum o EU

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će Turska nastaviti svojim putem nakon referenduma, bez obzira na izvještaje OSCE-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Erdogan obratio se hiljadama građana koji su došli pred predsjedničku palatu kako bi mu čestitali pobjedu na jučerašnjem referendumu, a tom prilikom je istakao kako je voljom 25,2 miliona birača jučer u Turskoj prihvaćen prijedlog ustavne reforme i kako je time okončana rasprava o tom pitanju.

“Izmjene Ustava koje su prihvaćene najvećim brojem glasova u historiji Turske su u korist i za dobro našeg naroda. Sada je vrijeme da se svi zajedno okrenemo ka budućnosti”, poručio je Erdogan.

Osvrnuo se Erdogan i na posmatračku delegaciju Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i kazao da bi ta organizacija trebala znati gdje joj je mjesto.

“U Evropi postoji jedna organizacija, OSCE. Sada ta organizacija priprema neki svoj izvještaj o referendumu. Umjesto da pišete kako je glasanje bilo ovakvo ili onakvo, znajte gdje vam je mjesto i gledajte svog posla. Izvještaje sa političkim sadržajima koje spremate mi nećemo ni gledati ni slušati. Mi ćemo nastaviti svoj put”, poručio je Erdogan.

Naglasivši kako Evropska unija na ulaznim vratima već 54 godine drži Republiku Tursku, Erdogan je poručio da će sjesti i razgovarati, ali da će i o tom pitanju raspisati novi referendum u Turskoj.

“Velika Britanija je napravila Brexit i ta zemlja napušta Evropsku uniju čiji je bila osnivač. Norveška je izašla. Ko ima ingerencije za te odluke, narod. I mi ćemo pitati narod i postupiti po volji naroda. Ili će hitno ispunjavati data obećanja ili će dobiti rezultat. Ovaj posao se ne može nastaviti na način da oni ispod ruke daju oružje i novac i pomažu teroristima”, poručio je Erdogan.

Erdogan je i ovom prilikom kazao kako će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija u regiji.

“Neka znaju oni koji se ne ustručavaju da iznesu stavove protiv Turske i pomažu teroriste u Siriji da Republike Turska, bez obzira na posljedice, nikada neće dozvoliti djelovanje i organiziranje terorističkih struktura na njenim granicama. Jako brzo će shvatiti da su se prevarili oni koji su pomislili da posredstvom terorista koje koriste kao plaćenike mogu ugroziti ovu zemlju. Operacija Štit Eufrata nije bila naša posljednja, već prva operacija koju smo proveli”, kazao je turski predsjednik Erdogan.