Evropsko vijeće odobrilo uvođenje novog sistema granične kontrole u Schengenu

Evropsko vijeće odobrilo je uspostavu novog sistema graničnih kontrola u zemljama Schengena koji predviđa da se podaci državljana iz trećih zemalja snime u elektronskoj formi i učine dostupnim za korištenje svim članicama te regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Vijeća je saopćeno da je odobrena reforma sistema kontrola u Schengenu koji je formiran s idejom uspostave slobodnog kretanja u zemljama članicama.

Shodno reformi, državljani trećih zemalja će biti podvrgnuti kontrolama pri ulasku u Schengen i njihovi podaci će biti registrirani jedinstvenoj bazi. Tako će svim članicama te regije biti dostupna imena državljana trećih zemalja, kao i njihovi drugi podaci, uključujući broj identifikacionog dokumenta, otisak prsta, fotografija i datum ulaska i izlaska iz Schengena.

Cilj novog sistema je uspostava jedinstvene baze podataka u Schengenu, a sve radi bolje kontrole validnosti dokumenata stranih državljana. Podaci će biti dostupni i Europolu, carinskim kontrolama i službenicima koji razmatraju zahtjeve za vize.

Riječ je o dijelu plana reforme Schengena koji je Evropska komisija pripremila prošle godine, a koji će na snagu stupiti 2020. godine.