Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis Aida” ima sasvim realne šanse dadobije zlatni kipić

Da živimo u pravednom svijetu Jasna Đuričić bi bila i u utrci za najbolju glumicu, piše Varaety

Najuticajniji američki filmski magazin Varaety dao je pregled i ocjene o svih pet filmova koji se ove godine takmiče u konkurenciji za Oskara za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

U tekstu se navodi kako je glavni favorit za dobijanje Oskara danski “Another Round”. U ovom filmu, režisera Thomasa Vinterberga glumi jedan od trenutno najcjenjenijih svjetskih glumaca, Mads Mikkelsen. Osim toga, ovaj film je nominovan u dvije kategorije, i to za najbolji film izvan engleskog govornog područja i za najboljeg režisera. Dvostruke nominacije u ovakvim slučajevima daju značajnu prednost filmu prilikom ocjenjivanja.

Međutim, prema ocjeni Varaetyja film Jasmile Žbanić “Quo Vadis Aida” ima sasvim realne šanse da pretekne favorita iz Danske i dobije zlatni kipić u svojoj kategoriji.

– Publika se opredjeljuje za film iz BiH, “Quo Vadis Aida?”, koji istovremeno izaziva i mučninu i sažaljenje, a upravo bi glas publike mogao dati konačnu prednost nad filmom “Another Round”. Film Jasmile Žbanić je priča o masakru u Srebrenici, koja će vas prikovati za stolicu, u kojem centralno mjesto pripada sjajnog glavnoj glumici Jasni Đuričić. Da živimo u pravednom svijetu, Jasna Đuričić bi bila i u utrci za najbolju glumicu, piše Varaety.

Nama ostaje još da poželimo da se prognoze najuticajnijeg amričkog filmskog magazina i ostvare.