Filmovi koji vas tjeraju na razmišljanje

g49deno

Film je često zabava kojoj se želimo posvetiti nakon napornog dana na poslu, a gledanje lakog sadržaja odmara naš mozak i sprema nas za nove radne pobjede. Međutim, ukoliko ste od onih koji vole da propituju svijet oko sebe i teške teme vam nisu zamorne, onda bi jedan od sljedećih prijedloga mogao biti savršen sadržaj za ispunjavanje hladne zimske večeri.

Blood Diamond (2006) – Njemačko-američki film sa Leonardom DiCapriom, Jennifer Connelly i Djimonom Hounsouom u glavnim ulogama prikazuje život u Sierra Leoneu tokom građanskog rata koji je trajao od 1991. do 2002. godine. Zemlja je rastrgana između sila otpora i onih koji su odani vladi, a film obiluje scenama u kojima je prikazan okrutni ratni život, poput scene u kojoj pobunjenici građanima sijeku ruke kako ne bi mogli glasati na predstojećim izborima.

Djimon Hounsou igra ribara Solomona Vandyja, roba u rudniku dijamanata koji se koriste za finansiranje rata, a jednog jutra Vandy pronalazi ogromni roze dijamant i skriva ga s nadom da će mu on biti izlaz iz teške situacije. U nestabilnoj zemlji ništa nije sigurno, tako da vlada zauzima njihovo područje, a Vandy završava u zatvoru, gdje upoznaje Dannyja Archera (DiCaprio), krijumčara dijamanata, i zajedno otpočinju potragu za skrivenim dijamantom, međutim, nisu jedini koji ga žele…

Film je uglavnom dobio pozitivne kritike, glumci su dobili nominacije za prestižne nagrade, DiCaprio je bio nominovan za nagradu Oscar za najboljeg glumca, a Hounsou za najboljeg sporednog glumca.

Slumdog Millionaire (2008) – Ova britanska drama je adaptacija romana “Q & A” iz 2005. indijskog autora Vikasa Swarupa. Film govori o osamnaestogodišnjem Jamalu Maliku (Dev Patel) koji je osvojio glavnu nagradu na kvizu “Ko želi biti milioner?”, te zbog njegovog skromnog porijekla sumnja se da je varao na kvizu i policija ga ispituje koristeći okrutne metode. Malik detaljno objašnjava svaki odgovor epizodom iz svog prijašnjeg života, a pred gledaocem se odmotava Malikova priča, koja počinje u siromašnom predjelu Mumbaija, a vodi u svijet prosjačenja, kriminala i prostitucije.

Film propituje predrasude društva prema siromašnima, pokazuje i težak životni put nekoga ko je rođen u nepovoljnim okolnostima, kao i tragedije koje jedan takav put može izroditi, a bez osude bilo kojeg lika, film je priča koja pokazuje kako jedinstvene životne okolnosti dovode do razlika u ljudskim životima. Ovaj film ipak nosi poruku nade i ljubavi za one koji ustraju u stvarima koje su im bitne, a dobio je i osam Oscara, četiri nagrade Golden Globe i sedam nagrada BAFTA.

12 Years a Slave (2013) – Ovaj film adaptacija je memoara “Twelve Years a Slave” Solomona Northupa iz 1853. godine, Afroamerikanca rođenog u New Yorku, koji je kidnapovan i prodat u roblje.

Priča prati Northupov život od slobodnih dana koje proživljava kao ugledni violinista u New Yorku, saveznoj državi u kojoj je ropstvo zabranjeno, preko njegovog kidnapovanja i odvođenja u ropstvo na jugu države, nedaća koje mu se dešavaju tokom ropstva, pa sve do njegovog mukotrpnog puta nazad u slobodu, te propituje represiju marginalizovanih društvenih skupina i opisuje njihovu nemoć pred društvenim sistemom u kojem se smatra prihvatljivim da jedno ljudsko biće posjeduje drugo, što se najbolje vidi u sceni u kojoj robinja Patsey, koju glumi Oscarom nagrađena Lupita Nyong'o, moli Solomona da je ubije jer više ne može trpjeti nepravdu i iživljavanje robovlasnika.

U filmu se pojavljuje i Brad Pitt, koji je ujedno i jedan od producenata, a igra osobu koja pomaže Northupu da se konačno oslobodi i okonča tragičan način života koji je imao.

Film je dobio tri Oscara, jedan Golden Globe, dvije nagrade BAFTA, a nekoliko medija proglasilo ga je filmom godine.

Die Fremde (2010) – Ovaj njemačko-turski film iz 2010. je danas, u danima nakon najvećeg vala imigrantske krize, relevantniji nego ikada. Film pokazuje neprilike u kojima se nađu imigranti druge generacije koji su između dva svijeta, onog koji smatraju svojim i onog iz kojeg su došli njihovi roditelji, kroz život Umay, Njemice turskog porijekla.

Na početku filma Umay (Sibel Kekilli) napušta muža kojem je poslata u Tursku i zajedno sa sinom se vraća u Njemačku gdje žive njeni roditelji, a svojim postupkom Umay je osramotila porodicu koja je želi vratiti mužu. Njen život, pod paskom strogog patrijarha oca Kadera, postaje pravi pakao, a od nasilja porodice bježi u sigurnu kuću, ali ni tamo nije sigurna od kulture koja je odredila da njeno tijelo i njena sloboda pripadaju mužu Kemalu…

Ovaj film je tužna imigrantska priča sa tragičnim završetkom koja pokazuje posljedice patrijarhata i hijerarhijskog sistema u kojem je tlačenje određenih grupa gradivni dio, a dobio je i pohvale kritičara, osvojio mnoštvo nagrada na festivalima širom svijeta.

Mamma Illegal (2011) – Austrijski dokumentarni film režisera Eda Moschitza priču fokusira na ilegalnu migraciju Moldavki u zemlje Zapadne Evrope.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, ne nudi mnogo mogućnosti za svoje stanovnike, te se stoga mnogi od njih odlučuju na rizičan potez: ilegalno useljenje u zemlje Zapadne Evrope gdje rade slabo plaćene poslove poput čišćenja i čuvanja djece.

Žene napuštaju svoje porodice, partnere i djecu, kako bi im omogućile bolji život, a zbog legalnih ograničenja ponekad ih ne vide godinama. Film obiluje emotivnim scenama u kojima se vidi koliko je siromaštvo ovim ljudima uskratilo normalan život, a moldavska djeca se uče da budu samostalna, jer nemaju nikoga ko bi se pobrinuo za njih, dok njihove majke čuvaju tuđu djecu u zemljama Zapadne Evrope.

Žene ostaju u zemljama poput Austrije i Italije, zarobljene, bez novca i dokumenata, a samo rijetke od njih uspijevaju ostvariti svoj san, a to je da će jednom ipak dobiti legalan status.

Zanimljiva radnja i bitna tema filmu su pribavile nekoliko nagrada na festivalima, a kritika se slaže da je ovaj film jedan od najboljih dokumentarnih filmova 2011. godine.