Foto: U Kaknju svečanost povodom 1.marta – Otvoren zabavno-rekreativno-edukativni park “Oaza”

U okviru Programa obilježavanja 1.marta-Dana nezavisnosti BiH, danas je u Kaknju, u blizini pomoćnog stadiona FK “Rudar”, upriličeno svečano otvaranje zabavno-rekreativno-edukativnog parka koji je izgrađen u okviru prve faze realizacije projekta pod nazivom “Oaza”.

Cilj projekta „Oaza“ je bio ilegalnu deponija smeća i zapuštenu zonu oko pomoćnog stadiona FK “Rudar” (naselje Varda) pretvoriti u funkcionalnu i edukativnu urbanu zonu, te time doprinijeti poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini.

Projekat se finansira sredstvima Kanadskog fonda za lokalne inicijative i Općine Kakanj. Projekat implementira Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”.

Prisutnima na svečanosti obratili su se Lejla Brulić, predsjednica Udruženja za pomoć i razvoj “Hajde”, Alma Demirović u ime Udruženja “Savjet održive gradnje” i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Svečanosti je prisustvovala i Suzana Jašarević, direktorica Humanitarne organizacije „Hilfswerk Austria International“ i predsjednica Skupštine Udruženja „Hajde“.

Park je otvoren svečanim presijecanjem vrpce.

“Prije nekoliko godina bilo je pesimizma i razmišljanja da je naše vizionarstvo u pogledu poboljšanja kvaliteta života Roma u Kaknju u suštini utopija i maštanje koje ne može biti pretvoreno u stvarnost. Kao i uvijek kada se planiraju veliki projekti postavljana su brojna pitanja, a jedno od najčešće pominjanih je novac. Mi smo tada bili uvjereni da će naše vizije i našu odlučnost da realiziramo planove prepoznati naši prijatelji, državne institucije koje rade na planu zaštite ljudskih prava, donatori, nevladine organizacije koje okupljaju Rome, ali i naši sugrađani Romi. Vjerovali smo da će iskren, pošten i odgovoran odnos prema romskom narodu biti prepoznat među stanovnicima ovog dijela naselja Varda i drugih kakanjskih naselja u kojima žive Romi. Bili smo otvoreni za dijalog, komunikaciju, fer i korektan odnos. Naša vjerovanja su se ostvarila. Naše iskrene namjere su prepoznali naši sugrađani Romi i takva otvorena komunikacija je prva činjenica koja je zaslužna za napredak ostvaren u naselju Varda.

Smatram da su naši prijatelji koji su izdvojili novac za izgradnju zgrada socijalnog stanovanja na Vardi, te za realizaciju projekta „Oaza“, prepoznali upravo tu našu unutrašnju  otvorenost za dijalog i saradnju i da je novac kojeg su dodijelili Kaknju zapravo nagrada za lijepu praksu koju je kakanjska lokalna zajednica uspostavila sa zajednicom Roma.

Naše vizije naselja Varda kao uređenog urbanog područja se ostvaruju o čemu svjedoči i današnja svečanost. Efekti projekata koje realiziramo u naselju Varda su višestruki.  Varda sve više postaje dio uređenog urbanog područja, a sve manje područje koje se zaobilazi zbog neuređenosti, te komunalne i infrastrukturne zapuštenosti. To znači da Varda sve više postaje funkcionalan dio gradskog područja u smislu da jačanje infrastrukture na Vardi koristi i Romima koji žive ovdje, ali i drugim građanima u smislu korištenja infrastrukture.

Uz izgradnju zgrada socijalnog stanovanja došlo je, zahvaljujući opet našim prijateljima, i igralište i cjelokupan projekat „Oaza“ koji predviđa i uređenje pomoćnog terena Fudbalskog kluba „Rudar“. Ovo lijepa priča dakle izlazi iz okvira isključivo romske zajednice. Ona se širi na gradski stadion, usmjerena je prema djeci i sportu, ona na simboličan način spaja mlade naraštaje, ona ujedinjuje i povezuje omladinu i to kroz izgradnju infrastrukture koja će omogućiti igru, zabavu i dječiji smijeh.

Ova lijepa priča iz naselja Varda ruši i brojne predrasude kakve se često mogu čuti u našem društvu. Ja sam neizmjerno sretan što sa ove svečanosti mogu poručiti da naselje Varda danas krasi 5 lijepih stambenih zgrada i dječije igralište, a bilo je mišljenja da je to nemoguće i da će ako bude izgrađeno ubrzo sve biti uništeno.

Moj odgovor na predrasude je jasan, naši sugrađani Romi su u nama prepoznali iskrenost i otvorenost, a mi u njima vidimo dobre domaćine koji će brinuti o izgrađenim zgradama, koji će uz našu pomoć brinuti o igralištu i infrastrukturi i koji će i dalje biti naši partneri jer mi zajedno sa donatorima  nastavljamo i već pripremamo izgradnju šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja.

Moja želja je da na ovom igralištu koje danas otvaramo bude što više dječijeg veselog žamora, smijeha i radosti. Želim posebno zahvaliti  donatorima za pomoć koju su pružili pri realizaciji projekta „Oaza“ i drugih projekata. Pred nama je još puno posla, a ovo što smo zajedno napravili je snažna motivacija da se još odlučnije zalažemo i borimo. Vjerujem da ovakvim lijepim međusobnim odnosima, vrijednim radom i praktičnim prikazom kako se ruše predrasude, svi zajedno na lijep način pokazujemo odanost domovini Bosni i Hercegovini. Sa takvom porukom, svim prisutnim na ovoj svečanosti i svim ljudima koji BiH nose u srcu čestitam 1.mart – Dan nezavisnosti BiH”, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Zabilježeno na otvaranju igrališta