Fotografija koja boli!

Počelo je izdanje grupne faze UEFA klupskih takmičenja za takmičarsku godinu 2019/2020, a Bosna i Hercegovina i ove sezone nema svog predstavnika u grupama Lige prvaka ili Evropske lige.

Svim ljubiteljima klupskog bh. fudbala je na neki način sigurno bolno i poražavajuće da je BiH kao i svake godine od kad bh. klubovi imaju pravo nastupa u UEFA takmičenjima zaobilazna stanica za evropski fudbal tokom jeseni.

Naša zemlja se nalazi u neodabranom društvu zemalja koja je još uvijek bez predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropske lige. Dok je plasman u elitno takmičenje nemoguća misja , međutim drugo po jačini UEFA-ino takmičenje bi trebalo biti realan domet, posebice ako se u obzir uzme podatak da su u Evropa ligi do sada predstavnike imale zemlje poput Latvije, Luksemburga, Sjeverne Makedonije…

Osim Bosne i Hercegovine kao što se može vidjeti na grafičkom prikazu predstavnika u grupama Evropske lige do sada nisu imali Island, Gibraltar, Malta, Andora, Lihtenštajn, San Marino, Crna Gora, Kosovo, Vels, Sjeverna Irska, Island, Armenija, Gruzija, Litvanija i Estonija.

Za Ligu prvaka ta lista je nešto brojnija. Osim BiH u grupnoj fazi elitnog takmičenja svog predstavnika nisu imale: Albanija, Andora, Armenija, Estonija, Farska Ostrva, Gruzija, Gibraltar, Island, Kosovo, Latvija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija, Crna Gora, Northern Ireland, Sjeverna Makedonija, Republika Irsrka, San Marino, Vels.

Premijer liga iz godine u godinu bilježi kako organizacijski tako i infrastrukturni napredak, ali problem je što ti pomaci nisu dovoljni te značajniji iskorak barem trenutno nije ni na vidiku.

Najbliži plasmanu u grupnu fazu nekog od UEFA takmičenja u ovom desetljeću bio je FK Sarajevo koji je u play-offu za Evropa ligu 2014. godine ispao od Borussije Moenchegladbach.

Dok u komšiluku slušanje uživo himne Lige prvaka i Evropa lige postaje normalna pojava u BiH će se kako stvari stoje i dalje slušati samo preko TV ekrana, barem do 2021. godine kada kreće UEFA-ino treće klupsko takmičenje.

U tom takmičenju nastupat će klubovi iz asocijacija od 16. do 55. mjesta, a zvanični naziv će dobiti sljedeće sedmice na sastanku IO UEFA u Ljubljani.

SPORTSPORT