FOTOREPORTAŽA: Kakanjci u Srebrenici 2018!

Kakanjci i ove godine organizovano i dostojanstveno posjetili Potočare

Učesnici pristigli iz svih dijelova svijeta zajedno su krenuli iz Nezuka, na području Sapne, na put dug više od 100 kilometara.

Više od 6.000 učesnika ovogodišnjeg Marša mira 2018. stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Potočari kako bi prisustvovali 23. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

 

Žene, djeca i muškarci pješačili su jedan do drugoga unatoč nepovoljnim vremenskim uslovima koji su zabilježeni prethodnih dana. Kiša i blato otežavali su put ovogodišnjih učesnika Marša mira koji su sve to izdržali i stigli do odredišta – Potočara. Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, pri ulasku u Potočare, nalazili su se oni koji su ‘95-te preživjeli srebrenički genocid. Uspjeli su preko šume stići do slobodne teritorije – Tuzle.

Ove godine kao i svih ranijih kakanjci su u Srebrenicu išli organizovano. Tako je u subotu, 7. jula 2018. godine, u Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno okupljanje i ispraćaj građana Kaknja koji su učestvovali u ovogodišnjem Memorijalnom pohodu “Marš mira” od Nezuka u općini Sapna do Srebrenice, te ispraćaj kakanjskih biciklista koji će učestvovati na biciklističkom maratonu do Srebrenice. U Gradskom spomen-parku upriličena su prigodna obraćanja, te polaganje cvijeća, nakon čega su  kakanjski učesnici “Marša mira” i biciklističkog maratona prošli gradskom jezgrom Kaknja do sahat-kule odakle su dalje krenuli autobusima prema Nezuku, odnosno Bihaću.

Učesnike, od kojih je većina i plakala, dočekali su članovi porodica, komšije i prijatelji ubijenih Srebreničana. Nakon toga su položili cvijeće i proučili Fatihu u mezarju Memorijalnog centra Potočari. Učesnici ovogodišnjeg Marša mira kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su jučer stigli iz Visokog. Marš mira Nezuk – Potočari i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Riječ je o jedn

oj od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine do sada su spremni posmrtni ostaci 35 osoba. U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu. Kakanjske novine redovno prate svoje kakanjce na Maršu mira za Srebrenicu pa i ove godine.

dav

“Ove godine je ucestvovalo 50 tak kakanjaca i kakanjki. Općina Kakanj se i ove godine može ponositi činjenicom da je najmlađi učesnik od 4800 ljudi koji su trodnevnom maršu prešli stazu od Nezuka do Potočara osmogodišnja Ajda Bajrić kojoj je ovo već treći put da ide na maršutu prema Srebrenici. Maršutu je u ime organizatora Općine Kakanj predvodio PLD Bobovac na čelu sa Hajrudinom Kubatom.

Treba spomenuti da su osim navedenih svoj put prema Srebrenici vozili i kakanjski bicklisti, pojedinci, predstavnici Kantonalne vlasti, volonteri Crvenog križa Općine Kakanj i mnogi drugi. Zanimljivo je spomenuti da su ove godine svoj jubilarni deseti put pješačili kakanjci Hamza Ganić i Senad Bajrić.

Nakon pohoda i klanjane dženaze za stradale Bošnjake u Srebrenici, kakanjci su se po povratku kući prijsetili svojih kakanjskih heroja te su se svratili na Šehidsko spomen obilježje u Semizovcu gdje je stradalo 13 kakanjskih boraca iz Trećeg manevarskog bataljona.

Što se tiče same organizacije pohvalno je zabilježiti da je sve proteklo u najboljem redu bez ijednog manjeg incidenta ili propusta.

Ovaj pohod su pomogli Općina Kakanj, mnoga kakanjska preduzeća i pojedinci.

Kakanjinfo.com