Fuad Kasumović na lokalnom ispitu, odmaralište “Duće” na međunarodnom tenderu

fuad-kasumovic

Jedan od prvih poteza novog gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, nakon preuzimanja funkcije, izazvao je zluradu reakciju građanskih aktivista, zbog “pokretanja i provođenja procedura prodaje odmarališta ‘Duće’ putem međunarodnog tendera”.

Odmah nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, za 1. decembar je zakazana redovna sjednica na kojoj će se naći prijedlog da Gradsko vijeće donese “Zaključak o prihvatanju Informacije i ovlasti Gradonačelnika za pokretanje i provođenje procedura prodaje odmarališta ‘Duće'”.

 VIJEĆNICI NA PRODAJU

Kako saznajemo, procedura oko prodaje odmarališta “Duće” već je unaprijed dogovorena, a postavlja se pitanje hoće li ideja o prodaji naići na podršku vijećnika, odnosno “hoće li novi gradski vijećnici postati kasta dobro plaćenih dizača ruku”.

Hasan Kreho, borac za ljudska prava i aktivista iz Zenice, kazao je za Novi.ba da se to pokušava u trku provesti, te da već postoje “ručice” za izglasavanje tog prijedloga.

“Na jednoj strani imamo 15, a na drugoj 16 glasova. Tako da to može biti vrlo nepredvidivo, ambijent je nepovoljan u Gradskom vijeću. SDA je obezglavljena, nema orijentaciju, nema strategiju, nema ciljeve… SDA ima 11 glasova, SBB četiri, to je ukupno 15 glasova. Ovi na drugoj strani imaju 16 glasova, a svaki od tih vijećnika ima neke svoje interese. Dakle, njih drže samo interesi, oni nemaju nikakvu političku platformu koje bi se držali. Stoga ideja o prodaji odmarališta ima ‘ručice’ u Gradskom vijeću”, kategoričan je Kreho.

Novi.ba je u posjedu dokumenta kojeg su gradske vlasti već unaprijed pripremile kako bi se procedura oko prodaje odmarališta “Duće” u Hrvatskoj provodila neometano. prijedlog

“U prvih 100 dana mandata je, prema zakonu, nemoguće smijenit gradonačelnika. Zato nastoje da odmah na početku mandata ispune svoje naume, a poslije će se, kao, baviti svim drugim problemima. Zato se njima žuri da odmah na prvoj sjednici proguraju onaj kolač do kojeg im je najviše stalo. Zato sad mogu da rade šta hoće”, istakao je Kreho za Novi.ba.

ODMARALIŠTE ZA DJECU

Predsjedavajuća Sanja Renić sazvala je za četvrtak, 1. decembra 2016. godine, sjednicu Gradskog vijeća Zenica na kojoj će se na dnevnom redu kao tačka 4. razmatrati Informacija o stanju/statusu bivšeg odmarališta “Duće”, Dugi Rat s prijedlogom mogućih rješenje.

Odmaralište “Duće”, kod Omiša, izgrađeno je na zemljištu koje je 1961. godine kupila Opština Zenica, da bi se na tom mjestu izgradilo odmaralište za potrebe odmora školske djece i omladine radi velikog industrijskog zagađenja kojem su bili izloženi u Zenici.

Grad Zenica je vlasnik tri parcele zemljišta i to dvije ispod magistrale i jednu iznad magistrale. Površina dvije parcele ispod magistrale iznosi 3.833 m². Iznad magistrale površina iznosi 7178 m². Ukupna površina tri parcele  bivšeg odmarališta Duće iznosi 11.011 m².

Prema do sada poznatim informacijama može se očekivati da će početna cijena iznositi 10 miliona eura.

Visoko.co.ba