Galijašević: Najviše smo doprinijeli pobjedi SDA

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona (KO SDAZDK), koji je, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, osvojio 24.528 ili 29,31 posto do sada prebrojanih glasova, zadovoljan je ostvarenim rezultatima na Općim izborima 2018. godine, istakao je na današnjoj pres-konferenciji u Zenici aktuelni premijer ZDK-a i predsjednik KOSDAZDK Miralem Galijašević.

– Imamo čast da proglasimo apsolutnu pobjedu u ZDK-u! Ono što mi je posebno drago i što nas čini ponosnim, svakako je pobjeda Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH. Džaferović je na dostojanstven način prezentirao SDA i način na koji će on raditi, a građani nisu pogriješili, jer su izabrali poštenog, moralnog i svakako najkompetentnijeg političara – kazao je Galijašević, koji je dodao kako je ovim rezultatima SDAZDK izašla u prvi plan i u BiH.

– Sa 41 posto podrške Šefiku Džaferoviću, naš je kanton, u procentualnom smislu, najviše i doprinio njegovoj pobjedi. To nam je potvrdila i priznala i Centrala stranke. Naši podaci govore da imamo i 34,5 posto glasova, ali ipak dajemo prednost podacima koje se objavila CIKBiH – podvukao je Galijašević.

On je podsjetio kako su u još aktuelni mandat ušli sa 28,7 posto podrške te da su imali premijera i pet ministara u Vladi ZDK.

– Imali smo i izvrsnu, dugogodišnju saradnju sa HDZ-om, a ovaj mandat, bez ikakvih trzavica, i sa SBB-om. Rijetko se događa da ista Vlada ZDK dobije povjerenje. Evo, mi smo uspjeli. Ostvarili smo dobre rezultate i za državni parlament te očekujemo da će se tri zastupnika iz ovog kantona plasirati. Ostvarili smo najbolje rezultate i za Federalni parlament, ali posebno mi je drago da smo na ZDK ponovo ubjedljivi pobjednici – istakao je Galijašević.

Cijeneći izborne rezultate, Galijašević smatra da će ponovo predvoditi vladu tog kantona te je najavio kako će tražiti ozbiljne partnere.

– Analizirat ćemo kako se ko ponašao protekle četiri godine, u kojima nismo imali problema sa partnerima. Naš program je 101 projekat i nastavljamo raditi, bez obzira na opstrukcije i sredine koje su nama dale ili nisu dale podršku. Nastavit ćemo ih, bez obzira na to da li se to nekome svidjelo ili ne, realizirati u svim sredinama – najavio je Galijašević.

Vlada ZDK u ovom mandatu nije imala nijednu ženu ministricu, ali Galijašević ističe kako je vrijeme da se i taj, diskriminatorski odnos, promijeni prilikom formiranja nove vlade.

Galijašević je napomenuo kako još nemaju rezultate iz Tešnja, ali ističe kako su dobre rezultate ostvarili u Zenici, Kaknju, Zavidovićima, Olovu i Visokom.