“Genocid u Srebrenici” – Otvorena izložba fotografija u Istanbulu

Na fotografijama izloženim na Željezničkoj stanici Tarihi Sirkeci zabilježeni su zanimljivi detalji o genocidu u Srebrenici, s Marša mira i dženaza u Potočarima

U organizaciji Udruženja “Djeca svijeta” u Istanbulu je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Genocid u Srebrenici” u povodu 22. godišnjice srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Na fotografijama izloženim na Željezničkoj stanici Tarihi Sirkeci zabilježeni su detalji o genocidu u Srebrenici, s Marša mira i dženaza u Potočarima.

Osim toga, posjetioci mogu na velikom ekranu pogledati i kratke dokumentarne filmove u vezi sa genocidom u Srebrenici.

Aslan Bicici, zamjenik predsjednika Udruženja “Djeca svijeta”, istakao je kako već sedam godina organizuju putovanja mladih iz Turske u BiH, koji učestvuju na Maršu mira, dodajući da će ove godine organizovati putovanje vozom za 100 mladih osoba iz Turske u BiH.

“Mladi ljudi iz Turske zajedno sa drugima tokom tri dana pješače oko 110 kilometara. Treći dan se stiže u Srebrenicu gdje prisustvujemo dženazi žrtava genocida. Svake godine smo tamo kako bi podijelili bol i tugu sa našom braćom u Bosni”, rekao je Bicici.

Naglasio je da je vrlo važno organizovati razne aktivnosti kako genocid u Srebrenici nikada ne bi bio zaboravljen.

“Želimo da omladina iz Turske redovno odaje počast žrtvama srebreničkog genocida i da nikada ne zaborave genocid u tom gradu”, kazao je Bicici.

Izložba će biti otvorena do 1. jula.