Geopolitički potres: Saudijska Arabija prekinula sve veze s Katarom, isto učinile još tri države

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za “podršku terorizmu”, ponajviše grupi Al-Qaida, ISIL kao i Muslimanskom bratstvu.

Katar je isključen i iz arapske vojne koalicije koja u Jemenu djeluje pod saudijskim zapovjedništvom. Ovaj diplomatski potres događa se petnaest dana nakon posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, gdje je zatražio od muslimanskih zemalja da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom.

Službena saudijska agencija SPA objavila je da Rijad prekida diplomatske veze i zatvara granice s Katarom kako bi “zaštitio nacionalnu sigurnost od prijetnje terorizma i ekstremizma”.

– Katar je primio razne terorističke grupe kako bi destabilizirao regiju, poput Muslimanskog bratstva, ISIL-a i Al-Qaide – rekao je neimenovani saudijski dužnosnik.

I Bahrein je preko svoje službene agencije opravdao svoju odluku optuživši Dohu da “potkopava sigurnost i stabilnost (monarhije) i upliće se u njezine unutrašnje stvari”.

Egipat je također objavio prekid diplomatskih veza s Katarom zbog podrške “terorizmu”.

Vlada u Kairu “odlučila je prekinuti diplomatske veze s državom Katarom koja ustrajava na neprijateljskom ponašanju prema Egiptu”, ističe egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

U egipatskom saopćenju se navodi i da se zatvaraju “zračne i morske” granice s Katarom.