GLOBALNO ZAGRIJAVANJE: Otapanje ledenjaka u švicarskim Alpama otkriva posmrtne ostatke davnih žrtava

1454336630_7136

Takvi slučajevi u Švicarskoj više nisu sasvim rijetki zbog otapanja i klizanja ledenjaka uslijed klimatskih promjena.

Otapanje ledenjaka u švicarskim Alpama zbog globalnog zagrijavanja otkriva posmrtne ostatke onih koji su u visokim planinama nastradali prije više desetljeća, a zadnji je takav slučaj pronalazak njemačkogskijaša koji je nestao skijajući 30. kolovoza 1963., kad je imao 36 godina.

2vbrcpz

Dijelove njegova tijela koje je dugo prekrivao snijeg i led pronašli su planinari na glečeru Morteratsch u kantonu Graubuenden, a identitet umrlog potvrđen je i DNK analizom, objavila je kantonalna policija.

Smanjivanje ledenjaka Morteratsch koji klizi sve niže redovno otkriva ostatke ljudskih tijela, žrtava planina.

Samo u području Bernina, najvišeg dijela istočnih Alpa u Švicarskoj čiji vrhovi prelaze4000 metara nadmorske visine, još uvijek se traži četrdesetak planinara i skijaša koji su tamo nestali proteklih desetljeća.

39898303980

Onim planinarima koji otkriju ostatke umrlih policija preporuča da ih označe i zabilježe koordinate, ali da ništa ne diraju prije dolaska za to osposobljenih stručnjaka.

Takvi slučajevi u Švicarskoj više nisu sasvim rijetki zbog otapanja i klizanja ledenjaka uslijed klimatskih promjena.

Tako su prošlog ljeta na padinama Matterhorna nađeni ostaci dvaju japanskih penjača na taj vrh koji su nestali 1970. a godinu prije toga i tijelo češkog alpinista koji se na Matterhorn penjao 1974.