Građani Kaknja su izabrali lokalnu vlast!

Biračka mjesta koja su jutros u sedam sati otvorena za lokalne izbore u našoj zemlji zatvorena su u 19 sati.Ona biračka mjesta koja su iz različitih razloga otvorena kasnije zatvorit će se poslije 19 sati nadoknađujući vremenski zaostatak. Nakon toga kreće najbitniji dio procesa – brojanje glasova.

Po posljednjem presjeku CIK-a u 16 sati izlaznost birača bila 38,10 posto, sa izuzetkom Doboja i Bugojna čiji podaci nisu bili dostupni, što je značajno manje u odnosu prošle lokalne izbore 2016. godine kad je izlaznost bila sat ranije bila 38,78 posto.

Izbore su osim posve novih pandemijskih uslova obilježila i brojne pritužbe, prijave o kupovini glasova, onomogućavanje rada posmatrača kao i žalbe građana da im je zbog izolacije uskraćeno pravo glasa. Pritužbe su imali i naši građani u inostranstvu.

Ukupne podatke o izlaznosti CIK bi trebao saopćiti na konferenciji za medije u 21 sat, a u ponoć je zakazano objavljivanje prvih preliminarnih rezultata.

Građani su mogli birati članove 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, 7 skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini te Skupštinu Brčko distrikta.