GRADSKA BIBLIOTEKA KAKANJ: Tiha akcija Poezije na plakatima

JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj – u okviru projekta „ Jubiljeji knjige – 2019“, obilježavajući  Svjetski dan poezije realizira tihu akciju Poezije na plakatima

svjetskidantekst
Pored akcije Poezija na plakatima, u okviru programa Pjesnik i stvarnost održan je i susret sa BH književnicom – pjesnikinjom Adisom Bašić, proteklih dana u Gradskoj biblioteci.

Poezija na plakatima je tiha akcija promocije poezije, oslonjena na znakove koje poezija odašilje – slobodu, ljubav i iskrenost međuljudskih susreta, ali i tugu, bol i kritiku svijeta koji bi morao i mogao biti drukčiji i bolji.
Biblioteka je napravila izbor poezije, izradila 30 plakata, svaki plakat nosi jednu pjesmu, dimenzija 70 x 100 cm, koje ćemo postaviti na prikladana mjesta u gradu. Plakate su naši sugrađani mogli vidjeti već od marta tekuće godine.

Plakati su svjesno odabrani kao posrednici i prenositelji poruka, jer se oni nalaze svuda gdje se ljudi kreću i borave te ih je teško ne primijetiti. Akcija je ujedno i svojevrstan otpor sveprisutnom i raširenom potrošačkom društvu, te sve nas poziva da odvojimo malo vremena, pročitamo pjesmu na plakatu i barem na trenutak zaboravimo na vrevu svakodnevice.